niedziela, 29 czerwca 2014

Owsianka z malinami z piekarnika

Owsianka z malinami z piekarnika

Owsianka z malinami

Pieczona owsianka to śniadanie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wymieszać kilka składników, przełożyć do naczynka i upiec. Możecie ją podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Identyczną owsiankę zapakowałam Połówkowi do lunchbox'u w ubiegłym tygodniu razem z kilkoma łyżka mascarpone, które naprawdę fajnie komponuje się  z tego typu wypiekiem. Niech Wam się pysznie upiecze na dzień dobry :)

Pieczona owsianka malinowa

OWSIANKA Z MALINAMI Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #185


Składniki (na 1 porcję):
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki malin
  • wiórki kokosowe do posypania
W misce łączymy przy pomocy trzepaczki mleko, jogurt, jajko i cukier. Dodajemy płatki, wiórki, maliny, mieszamy. Przekładamy ciasto do małego naczynka żaroodpornego. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Owsiankę możecie podać z dodatkiem serka mascarpone lub oprószyć cukrem pudrem.

Owsianka z malinami w wykonaniu czytelników:













Czas przygotowania: 30 minut.

28 komentarzy :

  1. takim owsiankom nie można się oprzeć! cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba sobie zrobię takie śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy platki nie beda suche? nie trzeba ich wczesniej moczyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu miałyby być suche? Poddajemy je obróbce termicznej przez pół godziny. Są mięciutkie.

      Usuń
  4. ooo rany,dokładnie takiego śniadanka właśnie szukałam! <3
    maliny czekają w lodówce na jutrzejszy poranek.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam taką ostatnio z truskawkami i jagodami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę zrobić dla siebie i mamy w jej urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie!
    Muszę ją koniecznie zrobić póki sezonowe owoce są.

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja! dzięki Ci za ten przepis :)
    zrobiłam dzisiaj z czereśniami i bez cukru, a podałam z jogurtem greckim - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blackberry, cieszę się, że smakowała :)

      Usuń
  9. Owsianki jakoś nigdy nie jadłam, a pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie wcianam na śniadanko, pychota! ach jak pięknie malinkami mi wczoraj pachniało w domu!
    u mnie miód zamiast cukru,

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, smacznego :) U mnie dziś Połówek powędrował do pracy z pieczoną owsianką z borówkami.

      Usuń
  11. myślisz, że sprawdzi się również jako "słodki podwieczorek"? :) z chęcią poczęstowałabym jeszcze kogoś zamiast "wcinać" sama rano :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od preferencji. Jest dość pożywna, jak na owsiankę przystało. Możesz spróbować podać ją z mascarpone (w tym połączeniu smakuje jeszcze fajniej). Ale to bardziej śniadaniowy wypiek.

      Usuń
  12. Bedzie jutro sniadanie! Dziekuje :-)
    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczna propozycja śniadaniowa; i te malinki w tle...aż ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. platki owsiane musza byc gorskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być każde płatki oprócz błyskawicznych

      Usuń
  15. Owsianka bardzo smaczna! Nie miałam małego naczynia do zapiekania, więc wykorzystałam formę do muffinek - dzięki temu uzyskałam bardziej podzielne porcje i podzieliłam się śniadaniem w pracy :-) Owsianka super komponuje się także z serkiem ricotta. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja zrobiłam z mrożonymi owocami, dodałam orzechy i też wyszło rewelacyjnie. Dla mnie opcja idealna, gdyż nie jestem w stanie przełknąć tradycyjnej owsianki. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jadam tak często owsianke ale w takiej wersji jeszcze nigdy nie próbowałam. Pyszna taka pieczona, rewelacja. Z tą stroną moje śniadania są urozmaicone, dzieci codziennie ciekawe co też mama wymyśliła na sniadanie:) Tylko mąż ciągle te kielbachy by jadł...:/

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie, a czy owoce trzeba wcześniej rozmrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażamy.

      Usuń
  19. Ha! zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Pycha =) Pierwszy raz się spotkałam z pieczoną owsianką.
    U mnie tylko jedna drobna zmiana - dodałam banana zamiast cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu znajdziesz kilkanaście różnych przepisów na pieczone owsianki, więc korzystaj śmiało. Szczególnie polecam owsiankę bananowo-serową, owsiankę sernikową z jagodami i owsiankę piernikową.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.