piątek, 13 czerwca 2014

Montaditos, hiszpańskie grzanki

Montaditos, hiszpańskie grzanki

Montadito przepis

Montaditos to małe kanapki popularne w Hiszpanii. Na kromkach pieczywa układa się przeróżne dodatki, czasem dodatkowo nadziewa się je na wykałaczki. Można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są nieodłącznym elementem wielu barów.  Montaditos przypominają troszkę włoskie crostini, jednak bazą do tych drugich jest zazwyczaj ciabatta. Najbardziej popularnymi dodatkami do hiszpańskich grzanek są długodojrzewające szynki (serrano), chorizo, pikle (głównie oliwki, korniszony), pieczone lub grillowane warzywa, sery (najbardziej popularnym jest manchego), plastry mięsa lub owoce morza. Czasem pojawiają się słodkie akcenty w postaci konfitur czy owoców. Tu szczególnie muszę Wam polecić membrillo, czyli rodzaj galaretki z owocu pigwy. 


Przepis na montaditos bierze udział w akcji Zuzi ¡Viva España!

Montadito przepis

Przygotowałam dla Was siedem przepisów na te hiszpańskie kanapeczki. Pamiętajcie o nich szczególnie przy okazji planowania menu na spotkanie w gronie przyjaciół. Gwarantuję Wam, że takie małe i niepozorne grzaneczki z pewnością przypadną im do gustu i umilą spędzony razem czas. 


Grzanki z szynką

GRZANKI Z SZYNKĄ SERRANO I KARCZOCHEM

Składniki (na 6 sztuk):
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 6 grillowanych karczochów z oliwy
  • 6 kawałków pieczonej papryki (obranej wcześniej ze skórki)
  • wykałaczki
Kromki opiekamy na suchej patelni lub w tosterze. Smarujemy je przekrojonym ząbkiem czosnku i kropimy oliwą. Na każdej układamy plaster szynki, karczocha i paprykę. Spinamy wykałaczką.


Grzanki z kozim serem

GRZANKI Z KOZIM SEREM I PIECZONYM BURAKIEM

Składniki (na 6 sztuk):
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • miękki kozi ser
  • 1 mały upieczony burak, obrany ze skórki i pokrojony w plastry
  • prażone orzechy włoskie
  • płynny miód
Opieczone kromki bagietki smarujemy kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki buraka, orzechy. Polewamy delikatnie miodem. Zamiast miodu możecie użyć glassy balsamicznej. 

Grzanki z salami

GRZANKI Z SALAMI I PAPRYKĄ

Składniki (na 6 sztuk):
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • aioli
  • 18 plasterków salami
  • pieczona papryka, obrana ze skórki
  • 6 marynowanych pieczarek
  • 6 oliwek
  • wykałaczki
Opieczone kromki smarujemy aioli, układamy plasterki salami, paprykę, pieczarkę, oliwkę i spinamy wykałaczką.

Grzanki z pastą z tuńczyka

GRZANKI Z TUŃCZYKIEM I OLIWKAMI

Składniki:
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżeczki aioli
  • sól i pieprz do smaku
  • zielone oliwki
Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy. Dodajemy cebulę, aioli, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Do pasty możecie dodać też drobno posiekaną natkę pietruszki. Na opieczonych kromkach układamy pastę z tuńczyka i oliwki. 

Grzanki z szynką i pomidorem

GRZANKI Z SZYNKĄ SERRANO I POMIDOREM


Składniki:
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • czarne oliwki
Opieczone kromki nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i kropimy oliwą. Na każdej kromce układamy szynkę, plastry pomidora i oliwiki. 

Truskawki i kozi ser

GRZANKI Z KOZIM SEREM, RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI


Składniki:
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • miękki kozi ser
  • rukola
  • dojrzałe i słodkie truskawki
  • kolorowy pieprz
  • glassa balsamiczna (opcjonalnie)
Opieczone kromki smarujemy serkiem, na każdej układamy rukolę, połówki truskawek, oprószamy pieprzem. Kromki możecie polać glassą balsamiczną. 

Grzanki z salami

GRZANKI Z KOZIM SEREM I SALAMI

Składniki:
  • 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
  • miękki kozi ser
  • rukola
  • plastry pieczonej papryki
  • 6 plasterków salami
  • 6 czarnych oliwek
  • wykałaczki
Opieczone kromki smarujemy serem, układamy rukolę, paprykę, salami i oliwkę, spinamy wykałaczką. 


Czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy :

  1. Fantastyczne kanapeczki! Są takie śliczne, aż mi ślinka cieknie:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, chyba nie wiedziałabym, którą wybrać - wszystkie takie dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam takie pytanie. Widziałam u Pani kilka przepisów na dania z fasolą... Jak Pani ją gotuje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolę moczę przez całą noc a następnie gotuję do miękkości (zazwyczaj z dodatkiem liścia laurowego i cząbru).

      Usuń
  4. a ja na diecie - JAKIE ZŁO!!! ja tam bym się nie bawiła w wybieranie, tylko zeżarła wszystko, tylko okruszki by leciały :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Na imprezy faktycznie jak znalazł. Ja dla siebie poproszę z szynką serrano i pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 2,4,6- to zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie widziałam tak pięknych w żadnym hiszpańskim barze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jezu! Jakie piękne grzaneczki! Jak w Hiszpanii! ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja Ci dziękuję:) za 3 tygodnie mam właśnie spotkanie w gornie przyjaciół:)
    jak długo opiekasz chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię to na dużej patelni bez tłuszczu (przy dużej ilości kromek robienie to przy użyciu tostera zajęłoby strasznie dużo czasu). Ciężko mi powiedzieć, jak długo. Gdy lekko się zrumienią z jednej strony, odwracam je i podgrzewam do zrumienienia drugiej strony. Można je też opiec na blasze w piekarniku.

      Usuń
  10. Wspaniałe! Porywam te z pieczonymi burakami i truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy06 maja, 2015

    to są "pinchos". Montadito to małe bagietki, typu kanapka - po dwóch stronach chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnice pomiędzy pinchos a montaditos są dość niewielkie. Pinchos są przebite wykałaczką, jednak i montaditos także mogą mieć wbitą pośrodku wykałaczkę. Zresztą samo słowo pinchos może odnosić się nie tylko do małych kanapek, ale i do szaszłyków. A montaditos mogą mieć postać kanapki otwartej lub zamkniętej. Pinchos są mniejsze od montaditos i to chyba zasadnicza różnica pomiędzy nimi.

      Pamiętam, że kiedyś poszukując informacji na ten temat, natrafiłam w sieci na filmik z dyskusją dotyczącą różnic pomiędzy montadidos a pinchos. Przy okazji rozprawiano, czy te drugie mogą być uznawane za tapas. Niestety film był w języku hiszpańskim, więc nie zrozumiałam z niego praktycznie nic.

      Usuń
    2. Po rozmowie z mieszkającej w Barcelonie koleżanką, która obejrzała filmik, mogę dodać, że ani montaditos, ani pinchos nie można określić mianem tapas.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.