poniedziałek, 9 czerwca 2014

Make bento, not war! #42

Make bento, not war! #42

Za oknem żar leje się z nieba. Pamiętajcie o tym, by zachować szczególną ostrożność przy doborze produktów do bento. Zapomnijcie na ten czas o majonezie, kiełbasach. Warto też ograniczyć potrawy bazujące na rybach lub jeść je w pierwszej kolejności. Polecam Wam przy okazji zakup wkładów chłodzących. Znajdziecie je w praktycznie każdym markecie. Są niedrogie i naprawdę bardzo przydatne. Warto też pomyśleć o zakupie torby termicznej. 


Poniedziałkowe bento:
1) Na śniadanie białkowe placuszki z płatkami owsianymi plus dżem z mirabelek i malin
2) Na drugie pierś w przyprawie włoskiej, koreczki (chorizo, papryka, pomidorki, oliwki)


Poniedziałkowe bento-obiad: kotlety z wędzonej makreli


Wtorkowe bento:
1) Na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
2) Na drugie sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem


Wtorkowe bento-obiad: Kurczak smażony z makaronem, papryką, pieczarkami, doprawiony sosem ostrygowym i rybnym


Środowe bento:
1) Na śniadanie syrniki, rosyjskie placuszki z białego sera
2) Pasta z pieczonego bakłażana, ciecierzycy i suszonych pomidorów
3) Grillowana pierś, ryż z wędzoną papryką, pomidorki koktajlowe


Środowe bento cd.
Kotleciki wieprzowe z harissą, sałata, pomidory. Jako przekąska suszone owoce i bakalie


Piątkowe bento:
1) Na śniadanie drożdżówki z truskawkami i kruszonką (plus w drugiej części pojemnika truskawki i winogrona).
2) Na drugie śniadanie sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, fasolą szparagową i jajkiem
3) Na obiad ryż z kurczakiem i mlekiem kokosowym plus kawałki pomidora. 

3 komentarze :

  1. UWIELBIAMY BENTA. Twoje pomysły są magiczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko tak pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.