środa, 25 czerwca 2014

Kotlety w sosie koperkowym

Kotlety w sosie koperkowym


Bitki w sosie koperkowym

Dziś mam dla Was prosty przepis obiadowy, który robi się praktycznie sam, czyli duszone kotlety. Od czasu do czasu lubię przygotować coś z naszej rodzimej kuchni. Są to najczęściej właśnie mięsa  duszone w sosie. Na blogu prezentowałam Wam już kotlety w sosie musztardowym na białym winie oraz w sosie chrzanowym. Tym razem postawiłam na sos koperkowy, który dobrze komponuje się z wieprzowiną. Do tego młode ziemniaki oraz ulubiona surówka i mamy nieskomplikowany polski obiad.

Wieprzowina w sosie koperkowym

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki (na 4 porcje):
  • 8 plastrów szynki o grubości 1 cm
  • mąka do oprószenia mięsa
  • woda 
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 4 łyżki posiekanego koperku (lub więcej wg preferencji)
  • sól i pieprz do smaku
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 1-2 minuty z obu stron. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (wlewamy jej tyle, by zakryła mięso), dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut lub dłużej do momentu, aż mięso będzie miękkie. W kubku mieszamy dokładnie mąkę ze śmietaną. Dolewamy chochelkę sosu z mięsa, szybko mieszamy, by nie było grudek. Śmietanę z mąką dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Podajemy z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. 

Czas przygotowania: 50 minut.

7 komentarzy :

  1. Poezja na talerzu .. Cudnie wyglądają i pewnie fantastycznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos koperkowy, moja mama zawsze go robi w połączeniu z jajkami na twardo i ziemniakami: )

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyka, sos koperkowy;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. To takie wspomnienie dzieciństwa. Niestety moi panowie nie jadają kopru! No wyobrażasz to sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam już dwa razy, rodzinka zachwycona. A sos to podobno mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można zamienić szynkę na pierś z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ale należy skrócić czas gotowania do około 15-20 minut.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.