wtorek, 24 czerwca 2014

Kluski leniwe

Kluski leniwe


Pierogi leniwe
Kluski leniwe 
Kluski leniwe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że jako dziecko nie miałam okazji ich jeść. Z błędu wyprowadziła mnie Mama. Mój Dziadek uwielbiał kluski vel pierogi leniwe, dlatego też Babcia robiła je dość często. Jakimś sposobem fakt ten umknął zupełnie mojej pamięci. Doskonale pamiętam pampuchy, kluski śląskie, kopytka, knedle, prażuchy czy ukochane szare pyzy, jednak nie leniwe. Wprawdzie ja już leniwych nie spróbuję, jednak miałam chęć, by Połówek ocenił, czy takie kluski przypadną mu do gustu. Leniwe można przygotować z samego twarogu lub z dodatkiem ziemniaków. Postawiłam na pierwszą wersję, takie właśnie leniwe robiła dawniej moja Babcia. Połówek po spróbowaniu kilku klusek stwierdził, że smakują dzieciństwem. Być może i on miał okazję kiedyś je jeść. 
Przepis na leniwe

KLUSKI LENIWE

Składniki (na 2 większe porcje):
  • 500 g białego sera (twarogu w kostce)
  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 i 1/4-1/3 szklanki mąki pszennej
  • mąka do podsypania
  • dodatkowo: masło, cynamon, cukier

Jak przygotować kluski leniwe:

Biały ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Możecie ewentualnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera dodajemy żółtka, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Będzie ono troszkę klejące, ale nie macie się czym przejmować, ponieważ po przełożeniu go na podsypaną mąką stolnicę bez trudu uformujecie kluski. Oczywiście możecie dosypywać więcej mąki, ale pamiętajcie, im więcej mąki, tym mniej delikatne kluski. 1/4 ciasta przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i rolujemy wałeczek, tak, jak na kopytka. Ostrym nożem tniemy na skośne kawałki o długości około 2-3 cm. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. 
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy połowę klusek. Kiedy wypłyną, gotujemy przez jeszcze 1/2-1 minutę. Sprawdzamy jedną kluskę, jeśli nie widać w środku mąki, jest już gotowa. Odkładamy na czysty talerz. W podobny sposób gotujemy resztę klusek. Kluski leniwe wykładamy na talerze, polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. W sezonie letnim możecie podać je także z dodatkiem śmietany, cukru i ulubionych owoców. 

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Babcia babuleńka takie robiła!!! A moja mama nigdy! :/ Chyba sobie zrobię na obiad. Lecę po twaróg! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. leniwe? zawsze i wszędzie, a najlepiej z sezonowymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Właśnie tak podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leniwe kocham całym sercem! Smak beztroskiego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, smak dzieciństwa :) do tego jeszcze surówka z tartej marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, czy jeżeli zastąpię mąkę pszenną mąką jaglaną to ma to szansę się udać? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Tak, na patelni lub w garnki z wodą.

      Usuń
  8. czyli mogę je zrobić dzień wcześniej a następnego dnia tylko podgrzać w wodzie? chciałam je zrobić dla dziecka ale karmi go babcia i muszę przygotować obiad dzień wcześniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leniwe wrzucam na wrzątek, zmniejszam ogień pod garnkiem i gotuję około 2 minuty (bez ponownego doprowadzania wody do wrzenia), po czym wyławiam łyżką cedzakową. Trzeba uważać, by nie gotować ich za długo, bo kluseczki serowe szybciej się rozpadają, niż te np. na ziemniakach.

      Usuń
    2. dzięki Malwinko ! miałam straszną ochotę na te kluski ale ze względu na pracę muszę przygotowywać obiady dzień wcześniej. Uwielbiam Twoje przepisy i dzielę się nimi z wszystkimi, już pół biura zaraziłam owsiankami pieczonymi, naleśnikami i sałatkami !

      Usuń
    3. Miło mi to czytać :) Im więcej miłośników dobrego jedzenia i czytelników FS, tym większą mam satysfakcję. Uściski!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.