niedziela, 8 czerwca 2014

Jajecznica z pomidorami i fetą (Strapatsada)

Jajecznica z pomidorami i fetą (Strapatsada)

Jajecznica z pomidorami

Strapatsada (Στραπατσάδα) to danie popularne w wielu regionach Grecji. To nic innego, jak jajecznica z dodatkiem pomidorów, często wzbogacana o dodatek ziół takich jak oregano czy tymianek. Można ją podawać z dodatkiem słonego sera feta i właśnie w takiej wersji jest najsmaczniejsza. Posiekane pomidory dusi się do powstania gęstego sosu, następnie wbija jajka i smaży je do preferowanego ścięcia. Strapatsada, jak każda jajecznica, najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. To idealne śniadanie szczególnie teraz, gdy pomidory są pełne aromatu i mają cudowny smak. 

Jajecznica z warzywami przepis

JAJECZNICA Z POMIDORAMI 
(STRAPATSADA)
Śniadanie Mistrzów #174

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 duże pomidory lub 4 średnie
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki posiekanego oregano (lub spora szczypta suszonego)
  • sól do smaku
  • ser fera (ilość wg preferencji)
Pomidory obieramy ze skórki, siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut do powstania gęstego sosu. Wbijamy jajka,  dodajemy odrobinę soli (nie przesadzajcie z solą, ser feta jest słony), oregano, mieszamy i smażymy do preferowanego ścięcia.Wyłączamy ogień pod patelnią, wkruszamy fetę, mieszamy. Jajecznicę rozkładamy pomiędzy dwie miseczki i podajemy z dodatkiem pieczywa.

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy :

  1. Troche podobne do menemen :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jajecznica z fetą brzmi ciekawie i smacznie, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.