czwartek, 19 czerwca 2014

Dutch baby, pieczony naleśnik

Dutch baby, pieczony naleśnik

Dutch baby

Dutch baby pomimo swojej nazwy nie ma nic wspólnego z Holandią. Ten pieczony naleśnik powstał w Stanach Zjednoczonych a dokładniej w Pensylwanii. Nazywany jest czasem niemieckim naleśnikiem. Według magazynu "Sunset", dutch baby powstał w 1900 roku w Manca's Cafe, rodzinnej restauracji  Victora Manca. Podobno nazwę wmyśliła jedna z córek Victora, która miała trudności z wymówieniem słowa "deutsch". Dutch baby wywodzi się od niemieckich pfannkuchen. Ciasto przygotowuje się z jajek, mąki, mleka i cukru. Często dodaje się do niego cynamon lub wanilię. Dutch baby, podobnie jak fiński Pannukakku, piecze się w piekarniku. Są podobne nie tylko wizualnie, ale i smakowo, chociaż jego fiński kuzyn ma troszkę delikatniejszą strukturę. Dutch baby najlepiej podawać oprószony cukrem pudrem z dodatkiem sezonowych owoców. Ja postawiłam na truskawki.


Naleśniki z piekarnika


DUTCH BABY
Śniadanie Mistrzów #179
Z naleśnikiem dookoła świata #9

Składniki (na 1 naleśnik):
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • masło do wysmarowania formy
Przy pomocy trzepaczki lub miksera łączymy mąkę, mleka, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Okrągłą formę o średnicy 18 cm smarujemy masłem (dno i boki). Ciasto przelewamy do formy (będzie sięgać połowy naczynia). Pieczemy przez około 20-25 minut (u mnie zajęło to 20 minut). W trakcie pieczenia ciasto zacznie rosnąć i podniesie się. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Dutch baby podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja posypałam go cukrem pudrem i podałam z serkiem mascarpone, truskawkami i miętą.

Dutch baby z truskawkami
Dutch baby przed wyjęciem z piekarnika
*jeśli macie większą formę, przygotujcie dutch baby z pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, 2 jajek, 3 łyżek cukru i postępujcie dalej, jak w przepisie

Dutch baby naleśnik pieczony

Czas przygotowania: 30 minut.

26 komentarzy :

  1. ogromnie się cieszę z tego przepisu , bo zawsze chciałam go spróbować! idealne proporcje na 'raz' i do tego pewnie świetny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow świetny ! Muszę go zrobić w jakiś weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego nie jadłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dutch baby, jest niesamowity; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam! Niesamowita struktura, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm.... obłędnie wygląda! zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie wyglada :) Ciekawa ma nazwe

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda genialnie! koniecznie do zrobienia:)

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie wypróbuję! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie to fantastyczny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. użyłam za dużej formy a nie zwiększyłam ilości składników, ale i tak smakowite;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj dutch baby w tej drugiej wersji z kakao i pomarańczą :)

      Usuń
  12. A czy można go upiec w tortownicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli po zamknięciu jest całkowicie szczelna, to tak.

      Usuń
  13. zrobiłam dziś na drugie śniadanie - tylko jeden, więc starczyło tylko dla dzieci :) Łaskawie młodsza córka dała mi gryza - pychaaa :) Forme miałam 22 cm średnicy, w dodatku mało szczelną, więc zrezygnowałam z masła, a wyłożyłam ją papierem do pieczenia i Dutch Baby wyszedł bezproblemowo :) Dziękuję za kolejny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po raz pierwszy zostawiam komentarz do jakiegokolwiek przepisu kulinarnego. Twoje pieczone naleśniki są genialne. Idealne na każdy poranek. Dziękuję za ten przepis i gorąco polecam go innym ! Mój smakował idealnie z jogurtem naturalnym i bananami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale boski! Właśnie się zabieram za robienie:) dzięki za inspirację❣

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można użyć mąki kokosowej Lub bananowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety przy proporcjach podanych w przepisie te mąki się nie sprawdzą.

      Usuń
    2. A da się może jakoś zastąpić make pszenną? Alergia niestety

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    4. Trzeba było tak od razu. Proszę, tu masz przepis na bezglutenowy dutch baby.

      Usuń
    5. O rany dzięki!
      Muszę dokładniej przejrzeć Twój blog 😉

      Usuń
  17. Dzięki za odpowiedź
    Szkoda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.