poniedziałek, 23 czerwca 2014

Crumble z truskawkami

Crumble z truskawkami

Truskawki pod kruszonką

Crumble z truskawkami to pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu deser. Wystarczy pokroić owoce, posypać je kruszonką i zapiec w piekarniku. Prościej już chyba być nie może. Truskawkowe crumble podałam z dodatkiem serka mascarpone, którego kremowa konsystencja świetnie komponuje się z tym deserem. Oczywiście, jeśli wolicie, możecie podać je z dodatkiem ulubionych lodów. 
Truskawki z kruszonką

TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g truskawek
  • 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji)
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
  • do podania: serek mascarpone
Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego). 
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone. Crumble z truskawkami możecie także podać z ulubionymi lodami, np. waniliowymi. 

Czas przygotowania: 40 minut.

5 komentarzy :

  1. Pychota! Uwielbiam wszelkiego rodzaju crumble ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pycha, też robiłam kilka dni temu, tylko z mąki orkiszowej, zmielonych orzechów włoskich i ksylitolu :) A do podania śmietanka sojowa. Taka moja dietetyczna wersja :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wygląda! Uwielbiam crumble, ale truskawkowej wersji nie robiłam! Może uda mi się nadrobić :) Już wiem, że to danie dla mojego Młodego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.