środa, 11 czerwca 2014

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Sezonowe owoce skryte pod warstwą kruszonki. Crumble zachwyca prostotą. Tym razem mam dla Was przepis na crumble z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Przygotowałam je w ramach wspólnego pieczenia z Karoliną i EdytkąTaką kruszonkę możecie podać z dodatkiem serka mascarpone, tak, jak zrobiłam to ja, lub gałką ulubionych lodów. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Niedzielne przysmaki". 

Crumble rabarbarowe

CRUMBLE Z RABARBAREM

Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g różowego rabarbaru
  • 4-5 łyżek cukru 
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 60 g masła
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
  • do podania: 4 czubate łyżki mascarpone, skórka otarta z cytryny
Rabarbar kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę wody. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut. Przekładamy do 4 małych naczynek. W misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. Wyrabiamy między palcami. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, mieszamy. Rabarbar posypujemy kruszonką, pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25 minut (do zrumienienia kruszonki). Ozdabiamy mascarpone i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny.

Rabarbar pod kruszonką

Deser z rabarbarem

Czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy :

  1. Ja też dziękuję za kolejne pyszne spotkanie w kuchni. Zdjęcia cudowne (jak zwykle zresztą) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i wcale nie są prześwietlone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Normalnie czytasz w moich myślach ale zamiast rabarbaru dam truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo! Pojadłabym i to nie tylko w niedzielę :)
    Jeszcze ta bita śmietana...Achhh...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze nigdy crumble, muszę mężulkowi zrobić kiedyś.
    Zapraszam do mnie na nową odsłonę bloga :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. nie widzę lepszej opcji na deser od chrupiącej owsianej kruszonki przykrywającej letnie owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka gatunku...crumble... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione crumble to te ze śliwką, ale te także pewnie jest pyszne, do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się wspaniale! Kurczę ja chyba pół Twojego bloga musiałabym przetestować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.