sobota, 14 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Kruche ciasto, truskawki i budyń. To połączenie skradnie serce każdemu łakomczuchowi. Koniecznie upieczcie sobie takie ciasto, póki trwa sezon na truskawki. Przygotowałam dla Was jeszcze kilka wypieków i deserów z dodatkiem truskawek. Wkrótce na blogu pojawi się m.in. przepis na czekoladowy tort, ciasto ucierane i eton mess. 

Placek z truskawkami i budyniem.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ziemnego masła
  • 2 nieduże jajka
  • około 250-300 g truskawek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
  • 400 ml mleka
  • kasza manna
Przygotowujemy ciasto kruche: mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na dwie części (w proporcji 2:1). Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je ciastem. Tortownicę wkładamy do lodówki na około godzinę.

Pieczenie ciasta: Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy budyń (w 400 ml mleka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy lekko kaszą manną, wykładamy budyń (budyń może być gorący), truskawki. Na owoce ścieramy ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach tarki). Pieczemy dalej przez 30 minut.  Upieczone ciasto z truskawkami studzimy na metalowej kratce.

Ciasto z truskawkami i budyniem przepis

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy :

  1. Nigdy nie zdążę się nacieszyć truskawkami... A tak je lubię :)
    To ciacho wygląda niezwykle kusząco :) Czekam na kolejne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten truskawkowy czas i takie wypieki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie siedzi w piekarniku! Miałam tylko dwa jajka, więc jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że działasz w ekspresowym tempie :)

      Usuń
    2. Hmm... Upiekło się pięknie, niestety smak mnie trochę rozczarował - jakby mu czegoś brakowało... Jakiegoś charakteru. Natomiast spód sobie zapamiętam i być może wykorzystam przy jakimś innym przepisie. Dodałam jeszcze ok. garstki mąki, bo było za rzadkie.

      Usuń
  4. No ja nie mogę! Kolejne ciasto! I jakie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z budyniem. U mnie już wkrótce 2 przepisy na podobne twory :) Tylko z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam je na Dzień Ojca i sprawdziło się świetnie. Teraz w planach wersja z czarną porzeczką ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.