wtorek, 3 czerwca 2014

Ciastka z chałwą

Ciastka z chałwą

Ciastka chałwowe

Już nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam ciastka. Robię to zazwyczaj zimą, gdy za oknem jest już ciemno i zimno. Zaszywam się wtedy w kuchni (a dokładniej w kącie mojego aneksu) i grzeję w cieple piekarnika. Gdy za oknem zaczyna robić się ciepło, w puszce na ciasteczka zostają już tylko okruszki. Jakoś nie mam wtedy nastroju na bawienie się w lepienie małych słodkości. Tym razem zrobiłam jednak wyjątek. W lodówce znalazłam napoczęte opakowanie waniliowej chałwy, która wręcz prosiła się o wykorzystanie. Najprościej byłoby zrobić jakiś szybki deser w szklankach z jej dodatkiem, jednak coś mnie tchnęło i postanowiłam napełnić świecącą pustkami puszkę. 

Ciastka z chałwy przepis


CIASTKA CHAŁWOWE

Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
W misce umieszczamy masło i chałwę, miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier, dalej miksując. Kolejno wbijamy jajo, dodajemy ekstrakt, ucieramy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni i sodą, miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godziny lub dłużej do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy widelcem, układamy zachowując duże odstępy na blasze (ciastka rozleją się na boki). Pieczemy przez około 10-12 minut. Piekarnik wyłączamy, wysuwamy blachę i pozostawiamy na niej ciastka na kilka minut, aż lekko stwardnieją. Następnie przenosimy je na metalową kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.


Czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy :

  1. Muszy byc pyszne. Ciasteczka to ja moge wcinac przez okragly rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, śliczne ciasteczka. :) Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie! ; )
    Super ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ciastka z daktylami z Twojego przepisu, coś czuję, że te mi również posmakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z chałwą muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super! Trzeba zabrać się do pieczenia, kupiłam ostatnio duży blog chałwy, ale póki co zjadam na śniadanie: w białym chlebie, popijając mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z chałwą, mniam, nigdy nie robiłam, czas to zmienić;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentują. Czyli mam kolejny punkt z Twojego bloga do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam podobnie, ciasta są przepyszne i niezwykle kruche. Po prostu wspaniałe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Puszka pełna takich ciasteczek to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super połączenie, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciasteczka kojarzą mi się ze świętami, ale latem są idealne na pikniki za miastem tak do pochrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam te ciasteczka, są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie smakowity zapach wyjętych ciastek z piekarnika roznosi się po całym domu pobudzając zmysły :) Już spróbowałam i muszę przyznać, że są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam. Dziękuję za inspirację: https://www.facebook.com/Di.gotuje/photos/a.1612319372313210.1073741848.1595098830701931/1686572208221259/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.