wtorek, 3 czerwca 2014

Chimichurri

Chimichurri

Chimichurri przepis

Chimichurri to argentyński zielony sos, którego podstawą jest natka pietruszki, czosnek, oliwa i ocet winny. Jest on także popularny w Paragwaju i Urugwaju. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do grillowanego mięsa lub wykorzystuje jako marynatę do drobiu i ryb. Jest także składnikiem argentyńskiego sandwicha o nazwie choripan (w którego skład wchodzi pieczywo, kiełbasa i wspomniany sos). O samym sandwichu postaram napisać się Wam więcej przy okazji piątkowego cyklu kanapkowego. 
Chimichurri często wzbogaca się o takie dodatki jak liście kolendry, oregano, cebula, szczypiorek, tymianek, liście laurowe, cytryna, chili, sproszkowana gorczyca, papryka czy kumin. Składniki sosu  drobno się sieka lub uciera się w moździerzu, miesza z oliwą i octem winnym a następnie przyprawia do smaku solą i pieprzem. Taki sos to także smaczny dodatek do grillowanych warzyw czy kanapek. 

Wypróbujcie także przepis na salsa verde. 

Sos z natki pietruszki przepis

CHIMICHURRI
(ARGENTYNA)

Składniki:
[przepis własny]
  • pół szklanki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
Czosnek drobno siekamy, lekko solimy, rozcieramy przy pomocy noża. Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Do natki dodajemy czosnek i chili, ocet, sok z cytryny, oliwę, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Chimichurri przekładamy do słoiczka i chłodzimy przez minimum 2 godziny przed podaniem. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do kilku dni. Chmichurri wykorzystujemy jako dodatek do mięs, ryb (szczególnie tych z grilla) a także pieczywa czy sałatek (fajnie komponuje się np. z ziemniakami).

*jeśli chcecie otrzymać gładki sos, zmiksujcie krótko wszystkie składniki w rozdrabniaczu

Zielony sos przepis

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Wspaniały. Ja podobny robię do pizzy:-) Następnym razem spróbuję Twojego do mięska:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...bardzo zdrowy i fajny taki sosik jako dodatek do pieczonych mięs, ale z ziemniaczkami też mi pasuje. Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe :) Prawie identyczny sos robię czasem do mięsa i nawet bym nie pomyślałam, że gdzieś jest taki popularny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba ten dodatek, na pewno dodaje soczystości potrawom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja kupiłam w Berlinie przyprawę pod ta nawą, nie wiedziałam co z niej zrobić, wydaje się być już przeterminowana:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką gotową mieszankę mieszasz z oliwą i octem lub sokiem z cytryny i wykorzystujesz jako sos. Możesz też używać jej do marynowania mięsa i ryb.

      Usuń
  7. Pięknie się ta zielenina prezentuje. Jednak u mnie moje chłopy nie przepadają za zielonymi "kudłami".

    OdpowiedzUsuń
  8. super sos, zrobilam (czosnek jednak ograniczylam do sztk. 1) , smakowal baaaardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.