sobota, 10 maja 2014

Tarta z szynką i porem

Tarta z szynką i porem

Tarta z szynką przepis

Ostatnio coraz częściej piekę wytrawne tarty. Po tartaletkach z papryką i fetą przyszła kolej na tartę z szynką i porem. Piekłam ją kilka dni po Wielkanocy z myślą o zagospodarowaniu sporej ilości szynki, którą otrzymałam od Mamy. Taka tarta to smaczny pomysł na obiad, kolację czy spotkanie w gronie znajomych. Możecie ją także zapakować do swojego lunchbox'u i zjeść w pracy lub w szkole. 
Tartę przygotowałam na cieście kruchym, ale z powodzeniem możecie upiec ją także na gotowym cieście francuskim. Wówczas należy farsz wraz z sosem nałożyć od razu na surowe ciasto i piec tartę w przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta z porem przepis

TARTA Z SZYNKĄ I POREM

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):
[przepis własny]
  • ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, pół łyżeczki soli, 1 jajko, 1-2 łyżeczki wody
  • nadzienie: 1 duży por (biała część), 1 szklanka szynki wiejskiej (pokrojonej w kostkę)
  • sos: 150 ml mleka, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, 3 jajka, 1-2 łyżeczki musztardy gładkiej, pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki, sól, pieprz, 2 dymki (szczypior plus cebulka)
  • 100 g sera cheddar, startego na tarce
Przygotowujemy farsz: Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 4-5 minut. Odkładamy do miseczki do przestygnięcia.

Przygotowujemy sos: mleko, jogurt i jajka umieszczamy w misce, łączymy przy pomocy trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, musztardą, dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy. 

Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcieramy pomiędzy palcami razem z mąką. Wbijamy jajko. Szybko zagniatamy gładkie i zwarte ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm. Formę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto. Brzegi wyrównujemy przesuwając po nim wałkiem i usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Spód ciasta obciążamy (możecie położyć na nim folię aluminiową i wysypać na nią fasolę lub ułożyć na niej 3 kokilki). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut, następnie zdejmujemy fasolę z folią/kokilki, tartę posypujemy porem i szynką, posypujemy połową startego sera, zalewamy sosem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy dalej przez około 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy 10 minut a następnie dzielimy na porcje i podajemy.

*tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być jedzona także kolejnego dnia. Przechowujemy ją przez noc w lodówce a kolejnego dnia odgrzewamy w piekarniku (tartę należy przykryć folią aluminiową). Jako dodatek do tarty możecie podać lekką sałatę z vinaigrettem. 

Tarta porowa

Tarta z wędliną

Czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy :

  1. lubię takie tarty:) świetnie Ci wyszła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mega apetycznie, wszystko z porem zawsze mi smakuje :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :-) Piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita jest bardzo !

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna tarta! Połączenie pora z szynką muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zjadłoby się takiej pysznej arty. Wiesz pory lubię, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boska tarta! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A w jakiej temperaturze pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni bez termoobiegu.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź, dzisiaj będę robiła, to podzielę się wrażeniami smakowymi :) Magda

      Usuń
    3. Moja pierwsza tarta w życiu, wyszła super! Jest przepyszna! Magda

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.