czwartek, 29 maja 2014

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki przepis

Syrniki to rosyjskie placuszki z twarogu, popularne także na Ukrainie i Białorusi. Przygotowuje się je z białego sera, jajek i mąki. Mogą być podawane w wersji wytrawnej lub na słodko, jednak to te drugie są najbardziej popularne. Najczęstszym dodatkiem do masy twarogowej są rodzynki, można także spotkać wersję z dodatkiem innych suszonych owoców.
Aby przygotować idealne syrniki, należy dodać do nich jak najmniejszą ilość mąki, dzięki czemu będą delikatniejsze. Syriniki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem kwaśnej śmietany, konfitury lub świeżych owoców. 


Placki z białego sera

SYRNIKI
(ROSJA)
Śniadanie Mistrzów #167
Z naleśnikiem dookoła świata #6

Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 2-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 g mąki (2 kopiaste łyżki)
  • 2 łyżki rodzynek**
  • mąka do obtoczenia syrników
  • do podania: kwaśna śmietana, cukier pudrem, ulubiony dżem lub świeże owoce
Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem  (możecie zrobić to także w rozdrabniaczu, by był bardziej gładki). Dodajemy cukier, cynamon, jajko, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, rodzynki, mieszamy. Ciasto będzie luźne, nie przejmujcie się tym. Na talerzu wysypujemy dodatkową mąkę. Łyżkę zwilżamy wodą, nabieramy porcje ciasta i układamy je na mące. Lekko oprószamy mąką i formujemy dłońmi okrągłe placuszki. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy syrniki z obu stron na rumiano. Należy je delikatnie przewracać na drugą stroną. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i ulubioną konfiturą (u nas malinowy dżem).

*do ciasta możecie dodać np. skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, ziarenka z laski wanilii
**jeśli Wasze rodzynki są obeschnięte, namoczcie je w soku (np. pomarańczowym) lub w alkoholu (np. rumie, amaretto). Po namoczeniu należy je dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rosyjskie syrniki przepis

Placuszki z twarogu przepis



Czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy :

  1. Muszę ich kiedyś spróbować, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :) Uwielbiam takie "serniczki z patelni". Najlepiej smakują mi z maminą, domową konfiturą z czereśni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! takie serniczki w wersji mini i w dodatku na szybko :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. dużo o nich słyszałam, ale nie miałam okazji próbować! teraz wiem, że sama zrobię - muszą być bardzo smaczne, a ser lubię w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A więc to z Rosji przywędrowały do nas serniczki z patelni... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak będę miała ochote na sernik na śniadanie to już wiem co zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobne. Tylko że ja dodaję kaszy manny zamiast mąki. Mój przepis mam od koleżanki, która z kolei przywiozła od swojej teściowej z Rosji. Nie wiem dokładnie z jakiej części Rosji, ale dopytam, bo słyszałam, ze właśnie u nich robi się te placuszki z manną. Twoje wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile sztuk wychodzi z takiej porcji twarogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 6 dużych, tę informację masz zawartą w poście (obok "składniki").

      Usuń
  9. Ile sztuk wychodzi z takiej porcji twarogu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Za mało ;) następnym razem robię z podwójnej porcji to może dla innych coś zostanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. podałam z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem, wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I może podpowiem: osobno ubijam białka i mieszam na samym końcu, placuszki wychodzą bardziej puszyste :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli robisz tak, jak przy leniwych kluskach. Z pewnością są bardziej delikatne :)

      Usuń
  13. Do otaczania syrników mama stosowała tartą bułkę. ..

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne...beda czesciej goscic na moim stole..

    OdpowiedzUsuń
  15. znów wyszły pyszne, tym razem zwiększyłam tylko ilość bo z podstawowej to pojadło tylko moje siedmioletnie dziecko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne! Co prawda, zawsze wychodzi mi ciut inna konsystencja, ale ciągle smak obłędny ;) ja leję od razu z łyżki na patelnię i delikatnie rozprowadzam łyżką (z lenistwa nie chce mi się lepić placuszków) a i bez cukru w masie też pyszniutkie, dziękuję za pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.