piątek, 23 maja 2014

Spanakorizo, ryż ze szpinakiem po grecku

Spanakorizo, ryż ze szpinakiem po grecku

Ryż ze szpinakiem przepis

Spanakorizo (Σπανακόριζο) w języku greckim oznacza "ryż i szpinak". To prosty w przygotowaniu pilaw o pięknym zielonym kolorze. Potrawę wzbogaca się o dodatek dymki, koperku i doprawia sokiem z cytryny. Niekiedy  do spanakorizo podaje się pokruszony ser feta lub jajka sadzone bądź w koszulkach (jajka są raczej nowszym elementem). Może być serwowane jako dodatek do innych potraw np. ryb lub mięsa a także samodzielne danie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, sprawdzi się więc także jako obiad w Waszych luinchoxach. Spanakorizo występuje w dwóch wersjach: białej, czyli takiej, w jakiej prezentuję Wam je dzisiaj i czerwonej z dodatkiem pomidorów. Obie wersje są bardzo smaczne i warto ich spróbować. 


Ryż smażony ze szpinakiem

SPANAKORIZO
(GRECJA)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 3 łyżki oliwy
  • pół małego pora (biała część)
  • 2-3 cebule dymki, cebulka plus szczypior, posiekane
  • 2 szklanki szpinaku
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: sadzone jajka lub jajka w koszulkach, ser feta, cząstki cytryny
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy łodyżki i wyrzucamy. Liście drobno siekamy. Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i dymkę, smażymy 3 minuty. Dodajemy szpinak, podgrzewamy 2 minuty, aż liście zwiotczeją. Wsypujemy ryż, mieszamy. Wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 13-15 minut lub dłużej, aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody na patelnię. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy koperek, natkę, sok z cytryny, ponownie w razie potrzeby doprawiamy solą, mieszamy. Wyłączamy gaz, patelnię przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Spanakorizo rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pokruszoną fetą (jeśli używamy), obok układamy kawałki cytryny, by każdy mógł sobie dodatkowo doprawić danie. Jako dodatek do spanakorizo możecie podać sadzone jajka lub jajka w koszulkach.

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy :

  1. zbieram przepisy na wszystko co ze szpinakiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny przepis, koniecznie muszę zrobić bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy26 maja, 2014

    i ja też zapisuję do zrobienia;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest myśl. Mam na jutro szpinak w planie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa propozycja! Chętnie przetestuję, bo ryż lubię. No i śliczna serwetka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy31 maja, 2014

    to jest bardzo ciekawe, zainspirowało mnie,dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy te 2 szklanki szpinaku to tak upakowane czy luźne? Ile to będzie wagowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojęcia nie mam, ile to może być wagowo. Raczej upakowane, bo szpinak mocno zredukuje swoją objętość.

      Usuń
  9. Dzis zrobilam i bardzo mi smakuje, dodalam tylko szczypte galki muszkatalowej dla podkreslenia smaku. Bardzo delikatny smak, a ja takie lubie, proste przepisy. Czy moglaby Pani podac przpis na spankorizo z pomidorami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się wrzucić także przepis na czerwoną wersję.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.