piątek, 30 maja 2014

Salsa criolla

Salsa criolla

Salsa criolla przepis

Salsa criolla  jest produktem typowym dla kuchni Argentyny, Urugwaju i Peru. Jej podstawę stanowi cebula, zielona i/lub czerwona papryka, pomidory, oliwa i ocet winny. Czasem wzbogaca się ją o dodatek natki pietruszki, kolendry czy czosnku. Salsa criolla podobnie jak chimichurri to smaczny dodatek do grillowanych mięs, ryb a także kanapek. Warto ją przygotować na około 2 godziny przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Jeśli w najbliższym czasie macie w planach grillowanie, nie zapomnijcie o przygotowaniu tej salsy. Świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiących grzanek.



Salsa do kanapek


SALSA CRIOLLA
(ARGENTYNA)

Składniki:
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Usuwamy gniazda nasienne z pomidora (jeśli chcecie, możecie wcześniej zdjąć skórkę z pomidora), miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę lub cienkie piórka. Czosnek drobno siekamy. Do papryki dokładamy pomidora, cebulę, czosnek, natkę. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy salsę, mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny do lodówki (lub dłużej).


Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy :

  1. super taka lekka, wiosenna i kolorowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś myślałam, że zrobienie salsy jest niezmiernie trudne. jak bardzo się myliłam. Trzeba będzie zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taką sałatkę od wielu lat, dokładnie z takich składników, - tylko nie wiedziałam, że robię salsę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką salsę i nazywam ją sałatką! Nie wiedziałam, że tak ładnie się nazywa! Haha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis (jak zwykle), można oznaczyć też jako wegański <3

    OdpowiedzUsuń
  6. No i ja nie wiem, ale to kolejny punkt do zrobienia! Będzie idealna do grzanek z grilla :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.