środa, 7 maja 2014

Sałatka z fasoli z pastą tahini

Sałatka z fasoli z pastą tahini

Sałatka z fasoli i pomidora przepis

O piyaz, sałatce na bazie fasoli, pisałam Wam już jakiś czas temu. Tym razem mam dla Was inny popularny w Turcji przepis na tę przystawkę, czyli piyaz z dressingiem z pastą tahini. Ten niepozorny dodatek sporo wnosi do sałatki i sprawia, że nabiera ona przyjemnego orzechowego posmaku. Sałatę wzbogaciłam dodatkowo o paprykę zieloną i pikantną chili. Nie dodawałam do niej białej cebuli, jak poprzednio, postawiłam na czerwoną, ponieważ sałatka wyląduje w bento i jutro ze smakiem zje ją na śniadanie Połówek. 

Razem ze mną piyaz przygotowały Emilia i Zuzia. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich wersję tej popularnej w Turcji sałatki. 

Sałatka fasolowa przepis

SAŁATKA Z FASOLI Z PASTĄ TAHINI 
(TURCJA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 350 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 1 duży pomidor
  • 1 biała cebula (lub czerwona, jeśli wolicie łagodniejsze smaki)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół zielonej papryki
  • pół papryczki chili (lub chili w proszku)
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu z białego wina, 1 łyżka pasty tahini (lub więcej wg preferencji), sól i pieprz do smaku
  • sumak
  • 2-3 ugotowane jajka do podania (opcjonalnie)
Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Składniki sos łączymy przy pomocy łyżeczki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, plastry lub w kostkę (jeśli używamy). W misce łączymy fasolę, chili, pomidora, cebulę, natkę i paprykę. Mieszamy z dressingiem. Na wierzchu układamy ugotowane jajka na twardo i posypujemy sumakiem.

Sałatka z fasolą i pomidorem przepis
Piyaz zapakowany do bento

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie:) Piyaz to naprawdę świetne danie. Fajnie, że dodałaś do sałatki chilli, chyba obie lubimy pikantne dania. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie muszę próbować by mieć pewność, że smak tej sałatki mnie zaczaruje :)
    Uwielbiam dodatek pasty tahini do dań z fasoli. Zapisuję przepis na dresing i będę z niego często korzystać :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy08 maja, 2014

    A co to jest "sumak" ???
    pozdrawiam I czekam na odpowiedz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sumak to przyprawa popularna w krajach arabskich. Są to suszone i zmielone owoce w kolorze ciemnobrunatnym. Nadaje on potrawom kwaśnego posmaku. Dość często używam go w kuchni jako dodatek do potraw na bazie warzyw, ryb czy koft.

      Usuń
  4. W koncu kupilam tahini (robilam dwa razy ale mi nie wyszla) i teraz bede robic rozne potrawy z jej dodatekiem ;) zaczne oczywiscie od hummusu, ale ta salatka tez wyglada bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.