sobota, 24 maja 2014

Pudding ryżowy z rabarbarem

Pudding ryżowy z rabarbarem

Pudding z rabarbarem

Pudding ryżowy to deser, który urzeka prostotą. Słodki, gęsty i niezwykle przyjemny dla podniebienia. Można go przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, odpowiednio dobierając dodatki do niego. Mój ryż ma piękny aromat wanilii i posmak białej czekolady. Połączyłam go z musem z rabarbaru, którego lekko kwaśny smak świetnie współgra ze słodyczą puddingu. 
Taki pudding możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę jednak, że w schłodzonej wersji o wiele bardziej przypadnie Wam do gustu. Pudding ryżowy kojarzy mi się z pewnym popularnym kiedyś sklepowym deserem w kubeczku. Czy jest do niego podobny? Absolutnie nie. Jest o trzy nieba lepszy. 

Ryż na mleku z rabarbarem przepis

PUDDING RYŻOWY Z RABARBAREM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 100 g krótkoziarnistego ryżu (np. arborio)
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 g białej czekolady, połamanej
  • mus: 300 g rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wody
W garnku umieszczamy mleko, ryż, cukier, wyskrobane nasionka z wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut lub dłużej, aż pudding zgęstnieje. W trakcie gotowania co jakiś czas należy przemieszać ryż z mlekiem. Gdy pudding będzie gęsty, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia (pamiętajcie, że po dodaniu czekolady i ostygnięciu pudding dodatkowo zgęstnieje). Ryż rozkładamy pomiędzy 4 szklaneczki lub pucharki. 
Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy mus. Rabarbar kroimy w 1-2 cm kawałki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut lub dłużej, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy rabarbar. Rabarbar miażdżymy spodem łyżki. Jeśli mus ma zbyt dużo soku, odparowujemy go. Pudding ryżowy podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem musu z rabarbaru.

Pudding ryżowy z owocami

Deser ryżowy przepis


Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. Boski :) I ten Twój rabarbar, taki cudownie różowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam puddingi ryżowe... I do tego sosik rabarbarowy, ale nabrałam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z rabarbarem, musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor tego musu osiągnęłaś. Mój wyszedł nieco blado. Taki deser bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy22 maja, 2016

    Czy dodanie czekolady jest konieczne? Chciałabym przygotować pudding 10 miesięcznemu synkowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę można oczywiście pominąć. To samo tyczy się cukru (jeśli np. przygotujesz deser na mleku roślinnym).

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.