wtorek, 20 maja 2014

Pogaca z botwinką i fetą

Pogaca z botwinką i fetą

Pogaca przepis

Pogaca to pieczywo popularne w kuchni tureckiej. Pogaca różnią się pomiędzy sobą wielkością oraz kształtami. Przeglądając różne zdjęcia byłam pod ogromnym wrażeniem tego, jak fantazyjne kształty potrafią im nadać Turczynki. Szczególnie spodobały mi się pogaca w kształcie róży i przy kolejnym podejściu spróbuję przygotować je właśnie w takiej formie. Farsze do pogaca są przeróżne. Można nadziać je mieloną wołowiną przyprawioną ostrą papryką z dodatkiem zieleniny i pomidorów, świeżymi ziołami (np. natką pietruszki) i słonym twarogiem lub ziemniakami. Ciasto na pogaca przygotowuje się z mąki, drożdży, jogurtu, oleju (lub margaryny) i jajek. Jest dość specyficzne, po wyrobieniu niezwykle delikatne i puszyste. Moje pogaca nadziałam liśćmi botwinki i słonym serem feta. To niezwykle zgrany duet. 

Pogaca przygotowałam razem z Emilią i Zuzią. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich przepisy na pogaca.

Bułki z botwinką przepis

POGACA Z BOTWINKĄ I FETĄ
(TURCJA)

Składniki:
[przepis na ciasto pochodzi ze strony MomWhat4Dinner]
  • 3 szklanki mąki (typ 650 lub 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • farsz:  pęczek botwinki (bez buraczków), 125 g sera feta, 3 dymki (posiekane)
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania
Przygotowujemy farsz z botwinką: dymkę i botwinkę drobno siekamy, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Do farszu możecie dodać szczyptę soli. Ja tego nie robię, ponieważ ser feta jest dość słony.
Przygotowujemy ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie przerażajcie się wyglądem ciasta, na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładam ciasto do miski i przykrywam czystą ściereczką). Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. 
Zawijanie pogaca

Pogaca tureckie bułki przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

11 komentarzy :

  1. Wyglądem ciut przypominają nasze paszteciki ,ale skład ciasta zupełnie inny. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Bardzo mi się podobają, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20 maja, 2014

    Wygląda apetycznie :) a uwielbiam botwinke więc na pewno spróbuję upiec takie cuda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym takiego pieczywa, wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie wyglądają, bardzo ciekawi mnie ich smak: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie je uformowałaś Malwinno, wyglądają jak bułeczki - paluchy:) Dziękuję za wspólne gotowanie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka mi pociekła na ten widok ,ciekawy przepis który robi wrażenie ,zresztą jak cały blog pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe bułeczki. W sam raz jak dla mnie do zabrania do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 łyżeczki drożdży...mmmm...a jak kostka ma 100g to ile to by było dzieląc ją?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam trochę odważnie, bo po raz pierwszy i to na święta wielkanocne. I wyszły przepysznie!!! Ale dałam ugotowaną mrożoną botwinkę z własnego ogródka. Niesamowicie pyszne ciasto. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.