wtorek, 20 maja 2014

Pogaca z botwinką i fetą

Pogaca przepis

Pogaca to pieczywo popularne w kuchni tureckiej. Pogaca różnią się pomiędzy sobą wielkością oraz kształtami. Przeglądając różne zdjęcia byłam pod ogromnym wrażeniem tego, jak fantazyjne kształty potrafią im nadać Turczynki. Szczególnie spodobały mi się pogaca w kształcie róży i przy kolejnym podejściu spróbuję przygotować je właśnie w takiej formie. Farsze do pogaca są przeróżne. Można nadziać je mieloną wołowiną przyprawioną ostrą papryką z dodatkiem zieleniny i pomidorów, świeżymi ziołami (np. natką pietruszki) i słonym twarogiem lub ziemniakami. Ciasto na pogaca przygotowuje się z mąki, drożdży, jogurtu, oleju (lub margaryny) i jajek. Jest dość specyficzne, po wyrobieniu niezwykle delikatne i puszyste. Moje pogaca nadziałam liśćmi botwinki i słonym serem feta. To niezwykle zgrany duet. 

Pogaca przygotowałam razem z Emilią i Zuzią. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich przepisy na pogaca.

Bułki z botwinką przepis

POGACA Z BOTWINKĄ I FETĄ
(TURCJA)

Składniki:
[przepis na ciasto pochodzi ze strony MomWhat4Dinner]
  • 3 szklanki mąki (typ 650 lub 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • farsz:  pęczek botwinki (bez buraczków), 125 g sera feta, 3 dymki (posiekane)
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania
Przygotowujemy farsz z botwinką: dymkę i botwinkę drobno siekamy, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Do farszu możecie dodać szczyptę soli. Ja tego nie robię, ponieważ ser feta jest dość słony.
Przygotowujemy ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie przerażajcie się wyglądem ciasta, na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładam ciasto do miski i przykrywam czystą ściereczką). Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. 
Zawijanie pogaca

Pogaca tureckie bułki przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

12 komentarzy:

  1. Wyglądem ciut przypominają nasze paszteciki ,ale skład ciasta zupełnie inny. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Bardzo mi się podobają, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20 maja, 2014

    Wygląda apetycznie :) a uwielbiam botwinke więc na pewno spróbuję upiec takie cuda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym takiego pieczywa, wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie wyglądają, bardzo ciekawi mnie ich smak: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie je uformowałaś Malwinno, wyglądają jak bułeczki - paluchy:) Dziękuję za wspólne gotowanie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka mi pociekła na ten widok ,ciekawy przepis który robi wrażenie ,zresztą jak cały blog pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe bułeczki. W sam raz jak dla mnie do zabrania do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 łyżeczki drożdży...mmmm...a jak kostka ma 100g to ile to by było dzieląc ją?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam trochę odważnie, bo po raz pierwszy i to na święta wielkanocne. I wyszły przepysznie!!! Ale dałam ugotowaną mrożoną botwinkę z własnego ogródka. Niesamowicie pyszne ciasto. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie przygotowuję je na obiad. Dla dzieci w wersji ze szpinakiem i twarożkiem - jeszcze niestety nie dorosły do botwinki. Ale wszystko przed nimi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP