Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 28 maja 2014

Placuszki z truskawkami i mascarpone

Placuszki z truskawkami przepis

Co koniecznie trzeba zjeść w sezonie truskawkowym? Poza ciastem i pysznymi deserami, z pewnością śniadaniowe placuszki z ich dodatkiem. W ubiegłym roku prezentowałam Wam przepis na placuszki waniliowe i czekoladowe. Tym razem postawiłam na delikatne placuszki na serku mascarpone. Ciasto wzbogaciłam o dodatek wody różanej, jeśli jednak nie posiadacie jej, lub zwyczajnie za nią nie przepadacie, pomińcie ją w przepisie. Podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować, np. dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy lub migdałowy, kakao. Kombinujcie, aż osiągniecie swoje ulubione połączenie smakowe. 


Placuszki z mascarpone przepis

PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

Składniki:
[przepis własny]
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • kilka truskawek 
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce umieszczamy białka, ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce umieszczamy ser mascarpone, mleko, wodę różaną, żółtka, przesianą mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy białka, za każdym razem mieszając delikatnie do połączenia. Dodajemy odszypułkowane i pokrojone truskawki (dałam łącznie około 12 truskawek), delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Należy uważać przy przewracaniu placuszków na drugą stronę, są dość delikatne. Do smażenia użyjcie patelni z grubym dnem. Placuszki oprószamy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy:

  1. Mniam :) Zjadłabym takiego placuszka :) Ślicznie wyglądają i krzyczą do mnie z ekranu "Zjedz mnie!" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie, chętnie bym zjadła kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają genialnie! Muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z wodą różaną musiały być wyjątkowo smaczne! a mascarpone jeszcze większej delikatności pewnie im dodaje - pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak delikatne muszą być z mascarpone! do tego woda różana pewnie dodaję im jeszcze ciekawszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Z truskawkami są extra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie:) z wodą różaną jeszcze nie eksperymentowałam...ale chyba czas zacząć

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy29 maja, 2014

    placuszki z mascarpone - uwielbiam, a truskawki do tego to jest to:)

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne placuszki dla mojego taty! To ogromny wielbiciel placuszków, zwłaszcza z truskawkami i rabarbarem :) Muszę mu odmienić i zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wychodzi tych placuszków i czy można zastąpić cukier puder zwykłym? Jeśli tak, to ile go dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 8-10 placuszków. Możesz użyć zwykłego cukru w tej samej ilości.

      Usuń
  11. zrobiłam z jabłkami, pyszniutkie, takie racuchowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, to ja robię :-) Co prawda to nie sezon na truskawki, ale jakoś sobie poradzę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP