środa, 28 maja 2014

Placuszki z truskawkami i mascarpone

Placuszki z truskawkami i mascarpone

Placuszki z truskawkami przepis

Co koniecznie trzeba zjeść w sezonie truskawkowym? Poza ciastem i pysznymi deserami, z pewnością śniadaniowe placuszki z ich dodatkiem. W ubiegłym roku prezentowałam Wam przepis na placuszki waniliowe i czekoladowe. Tym razem postawiłam na delikatne placuszki na serku mascarpone. Ciasto wzbogaciłam o dodatek wody różanej, jeśli jednak nie posiadacie jej, lub zwyczajnie za nią nie przepadacie, pomińcie ją w przepisie. Podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować, np. dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy lub migdałowy, kakao. Kombinujcie, aż osiągniecie swoje ulubione połączenie smakowe. 


Placuszki z mascarpone przepis

PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

Składniki:
[przepis własny]
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • kilka truskawek 
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce umieszczamy białka, ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce umieszczamy ser mascarpone, mleko, wodę różaną, żółtka, przesianą mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy białka, za każdym razem mieszając delikatnie do połączenia. Dodajemy odszypułkowane i pokrojone truskawki (dałam łącznie około 12 truskawek), delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Należy uważać przy przewracaniu placuszków na drugą stronę, są dość delikatne. Do smażenia użyjcie patelni z grubym dnem. Placuszki oprószamy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy :

  1. Mniam :) Zjadłabym takiego placuszka :) Ślicznie wyglądają i krzyczą do mnie z ekranu "Zjedz mnie!" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie, chętnie bym zjadła kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają genialnie! Muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z wodą różaną musiały być wyjątkowo smaczne! a mascarpone jeszcze większej delikatności pewnie im dodaje - pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak delikatne muszą być z mascarpone! do tego woda różana pewnie dodaję im jeszcze ciekawszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Z truskawkami są extra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie:) z wodą różaną jeszcze nie eksperymentowałam...ale chyba czas zacząć

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy29 maja, 2014

    placuszki z mascarpone - uwielbiam, a truskawki do tego to jest to:)

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne placuszki dla mojego taty! To ogromny wielbiciel placuszków, zwłaszcza z truskawkami i rabarbarem :) Muszę mu odmienić i zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wychodzi tych placuszków i czy można zastąpić cukier puder zwykłym? Jeśli tak, to ile go dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 8-10 placuszków. Możesz użyć zwykłego cukru w tej samej ilości.

      Usuń
  11. zrobiłam z jabłkami, pyszniutkie, takie racuchowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, to ja robię :-) Co prawda to nie sezon na truskawki, ale jakoś sobie poradzę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.