sobota, 10 maja 2014

Pieczona owsianka z rabarbarem

Pieczona owsianka z rabarbarem

Owsianka z rabarbarem

W ubiegłym roku prezentowałam Wam moją śniadaniową propozycję z rabarbarem w roli głównej w postaci granoli rabarbarowej. Tym razem mam dla Was prostą pieczoną owsiankę z jego dodatkiem. Owsianka z piekarnika ma zwartą konsystencję, wyglądem troszkę przypomina ciasto. Jest smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu. Po upieczeniu możecie jej wierzch posypać cukrem pudrem lub podać ją z dodatkiem bitej śmietany lub kulką lodów waniliowych. 

Pieczona owsianka

PIECZONA OWSIANKA Z RABARBAREM
Śniadanie Mistrzów #158

Składniki (na 1 porcję):
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka posiekanej białej czekolady
  • 1 laska rabarbaru
  • płatki migdałów do posypania (lub wiórki kokosowe)
W misce umieszczamy jogurt, mleko, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki (lub miksera). Wsypujemy płatki, czekoladę, mieszamy. Rabarbar kroimy w kawałki o długości 2 cm. Połowę rabarbaru dodajemy do owsianki, mieszamy. Owsiankę przekładamy do małego naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy pozostały rabarbar i lekko wciskamy go w owsiankę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem możecie wierzch pieczonej owsianki posypać cukrem pudrem.

Owsianka z rabarbarem przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. Genialny przepis!
    Właśnie jadę po rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim śniadaniem mogłabym często zaczynać poranek! :) muszę sama kiedyś zapiec z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę w ciemno i zjem z ogromnym apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką owsianką, zrobiłam pyszne, smakuje jak niebanalny deser. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  5. Wygląda przecudownie, jadłabym

    OdpowiedzUsuń
  6. robię na podwieczorek dla dzieciaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy10 maja, 2016

    Połączyłam ten przepis z przepisem na owsiankę sernikową, do środka dałam mniej cukru, za to na wydaniu polałam odrobiną syropu klonowego...i było pyszne wieczorem na deser i rano na zimno na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Tobie pokochałam owsiankę !

    OdpowiedzUsuń
  9. O jeeej! Cudownie się prezentuje <3 na sto procent wypróbuje :) | sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.