niedziela, 18 maja 2014

Pieczarki smażone z chili i czosnkiem

Pieczarki smażone z chili i czosnkiem

Hiszpańksie tapas

Zawsze, gdy zbliża się KSW lub jakaś ciekawsza gala MMA, przygotowuję sporo przystawek. Tym razem postawiłam na menu w hiszpańskim stylu. Na stole wylądowała chłopska tortilla z piekarnika, marynowane oliwki, pieczarki z chili oraz czosnkiem i oczywiście chrupiące grzanki. Prosto, szybko i bez kombinowania. Bo przecież nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by przygotować coś smacznego. Pieczarki z chili i czosnkiem robię dość często. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, kilka dni temu wylądowały nawet w bento. Jeśli będziecie chcieli przygotować tę przystawkę, postawcie na malutkie pieczarki i usmażcie je w całości. Ja niestety trafiłam na większe okazy, dlatego pokroiłam je w grubsze plastry. 

Pieczarki z chili przepis

PIECZARKI Z CHILI I CZOSNKIEM

Składniki:
  • 500 g niedużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól do smaku
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w grubsze plastry (malutkie zostawiamy w całości lub dzielimy na pół), kropimy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż ładnie się zrumienią. dodajemy chili, czosnek, smażymy przez 1 minutę. Jeśli pieczarki puściły wodę, odparowujemy ją. Przyprawiamy solą, przekładamy do miseczki, dodajemy natkę, mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przystawka z pieczarek

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze :

  1. niby zwykłe, ale nie zwykłe, smaczne i piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste danie, ale jak pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję w zeszycie, razem z oliwkami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.