czwartek, 1 maja 2014

Pasta z szynki

Pasta z szynki


Pasta kanapkowa z szynki

Musicie mi wybaczyć, jednak dziś wyjątkowo nie mam dla Was naleśnikowego przepisu. Zamiast spędzać czas na grillowaniu i raczeniu się zimnymi trunkami, postanowiliśmy z Połówkiem odmalować całe mieszkanie. W związku z tym mój dostęp do kuchenki jest mocno ograniczony. Pracy przed nami mnóstwo, bo przy okazji chcę zrobić generalne porządki w domu. 
Na nowy naleśnikowy wpis zapraszam Was już teraz. Za tydzień podzielę się z Wami przepisem na pieczone naleśniki alandzkie na bazie kaszy manny. A dziś mam dla Was ekspresową pastę kanapkową na bazie szynki. To fajny sposób na zagospodarowanie resztek wędliny. 

Co zrobić z resztek wędlin

PASTA Z SZYNKI 
Śniadanie Mistrzów #155

Składniki:
[przepis własny]
  • 200 g wiejskiej wędzonej szynki
  • 125 g ricotty
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mleka
  • sól, pieprz do smaku
Szynkę kroimy w kostkę. W rozdrabniaczu umieszczamy szynkę, ricottę, chrzan, sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i ponownie miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę z szynki przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa. 

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy :

  1. Jeszcze nigdy takiej nie jadłam, ale przepis wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam pastę z szynki przed Wielkanocą, polecam jajka faszerowane tą pastą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę spróbować !
    Zapisane ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super taka pasta, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita pasta i świetny sposób na wykorzystanie szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ta pasta ..... wprawdzie u nas rzadko jest jakas resztka wędliny, ale i specjalnie do takiej pasty można kawałek szynki kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie przetestować! Na pewno wpisze się w moje pasty kanapkowe idealnie! U mnie malowanie wciąż trwa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.