czwartek, 15 maja 2014

Papryka faszerowana ziemniakami

Papryka faszerowana ziemniakami

Papryka faszerowana z fasolą

Ostatnią przystawką, jaką podałam na wieczorku filmowym były faszerowane papryki. Całkiem dobrze się złożyło, że włączyłam je do sobotniego menu, bo  jak się później okazało, jeden z moich gości, nie przepada za mięsem. Do nafaszerowania wybrałam słodką paprykę Ramiro, podłużną odmianę o niedużej ilości pestek. Zazwyczaj w takich paprykach ląduje ryż lub kasza, tym razem dla odmiany papryki nadziałam smażonymi ziemniakami z dodatkiem czerwonej fasoli. To dość pożywne danie, lekko pikantne za sprawą dodatku chili i kminu rzymskiego. Jako dodatek do pieczonych papryk możecie przygotować delikatny sos na bazie jogurtu naturalnego. 
Przepis na faszerowaną paprykę dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.

Papryka szpiczasta faszerowana

PAPRYKA FASZEROWANA ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 3 porcje):
  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o grubości 1 cm
  • pół puszki pomidorów (200 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • pół szklanki startego cheddara
  • 1/3 szklanki czerwonej fasoli, odsączonej
  • 6 podłużnych słodkich papryk (u mnie odmiana Ramiro)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki, smażymy je przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy dalej przez 3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano i kmin rzymski, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy przez około 5 minut lub dłużej do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go. Dokładamy fasolę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie papryki nacinamy wzdłuż (nie do końca), delikatnie rozchylamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do farszu dodajemy ser, mieszamy. Powstałym farszem napełniamy papryki. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Jako dodatek do papryk możecie podać sos na bazie jogurtu.

*Luźną inspiracją do przygotowania tego dania był przepis w jednej z książeczek z serii Podróże kulinarne. 

Czas przygotowania: 50 minut.

6 komentarzy :

  1. Takiej wersji jeszcze nie widziałam ani nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane warzywa i taką papryką na pewno byłabym zachwycona!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. na ikonkę patrząc myślałam, że to krwawe płuca :P a tu taka smakowita niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko wyglądają te papryczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bosko wyglądają i świetnie smakują nawet mięsożernym znajomym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.