czwartek, 15 maja 2014

Pannkakor, szwedzkie naleśniki

Pannkakor, szwedzkie naleśniki

Szwedzkie naleśniki pannkakor

"Pannkaka" w języku szwedzkim oznacza naleśnika. W Szwecji naleśniki smaży się na patelni lub piecze w piekarniku (pieczone naleśniki są popularne także w innych krajach skandynawskich). Naleśniki mogą być podawane ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Z wytrawnych naleśników dość popularny jest Fläskpannkaka, czyli pieczony naleśnik z wieprzowiną, który podaje się z konfiturą z brusznicy. Warto wspomnieć także o pieczonym naleśniku z szafranem (Saffranspannkaka) z Gotlandii, który zachwyca pięknym słonecznym kolorem. Jego bazę stanowi pudding ryżowy. 
Naleśniki przygotowane na patelni są bardzo cienkie, delikatne i przyrumienione. Przypominają francuskie naleśniki. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu, owoców (najczęściej truskawek, malin, jagód) oraz bitej śmietany. Często takie naleśniki serwuje się jako deser w czwartki po zupie grochowej (ärtsoppa). To nawiązanie do dawnego zwyczaju, kiedy to należało porządnie się posilić w przeddzień postu. 
Szwedzkie naleśniki przepis

PANNKAKOR
Śniadanie Mistrzów #159
Z naleśnikiem dookoła świata #4

Składniki (na około 8 sztuk):
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, mleko, jajka i ostudzone stopione masło. Całość mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznej trzepaczki (do połączenia składników). Odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni do naleśników topimy niewielką ilość masła (lub używamy oleju), przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Należy uważać przy odwracaniu naleśników na drugą stronę, ciasto będzie cienkie i delikatne. Pannkakor podajemy z bitą śmietaną, dżemem (u mnie dżem malinowy) i owocami. 

[Wzorowałam się na przepisie z recepten.se]

Przepis na cienkie naleśniki


Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy :

  1. mniam - wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne mistrzowskie śniadanie! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny przepis na naleśniki, które zapisuję z dużym napisem - MUST EAT! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się prezentują! Ostatnio wpadłam w naleśnikowy szał i co chwila smażę je młodemu. Takie to na pełnym wypasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie wypróbuję bo kocham wszelkie naleśniki! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie :) Już znalazły się na mojej liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak mi smaka narobiłaś tymi naleśnikami, że aż sobie jutro zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.