środa, 21 maja 2014

Oliwki marynowane z chili i czosnkiem

Oliwki marynowane z chili i czosnkiem

Oliwki marynowane przepis

Jeśli planujcie spotkanie ze znajomymi i na Waszym stole mają królować przede wszystkim przystawki, to z pewnością pośród nich nie może zabraknąć marynowanych oliwek z chili i czosnkiem. Robi się je ekspresowo, w końcu wystarczy tylko posiekać kilka produktów, wszystko umieścić w miseczce lub słoiczku i odstawić do lodówki na kilka godzin. Marynatę możecie wzbogacić o ulubione suszone lub świeże zioła, np. natkę pietruszki czy oregano. Ja tym razem zrezygnowałam z ich dodatku. 
Jak podać takie marynowane oliwki? Wystarczy wbić w nie wykałaczki, przygotować kilka grzanek, postawić na stole i zajadać ze smakiem. 

Oliwki marynowane hiszpańskie tapas

OLIWKI MARYNOWANE Z CHILI I CZOSNKIEM
(HISZPANIA)

Składniki:
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • szczypta soli (opcjonalnie)
Czosnek i oczyszczone z pestek chili drobno siekamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy szczyptę soli, chili i czosnek. Do tak powstałej marynaty przekładamy odsączone z zalewy oliwki i odstawiamy je do lodówki na 3 godziny lub dłużej. Co jakiś czas należy je przemieszać. Podajemy jako przystawkę razem z innymi hiszpańskimi tapas.

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy :

  1. Ale czad :) I takie proste :) Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie oliwki pod kazda postacia :) Oliwki, bagietka i dobra oliwa i nic wiecej mi do szczecia nie potrzeba. No moze jeszcze dobre czerwone wino ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety oliwki dla mnie tylko w formie najprostszej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też czasem robię takie oliwki. Są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha, właśnie takie zajadam. To moje ulubione - co prawda nie zrobione samodzielnie, tylko kupione na wagę w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  6. No i kolejna pozycja z Twojego bloga musi znaleźć u mnie swoje odzwierciedlenie :) Jak dla mnie super przekąska.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.