środa, 28 maja 2014

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe


Zielone naleśniki ze szpinaku świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Możecie je dowolnie zafaszerować, np. kremowym serkiem i łososiem z ziołami, następnie zawinąć w rulon, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i nadziać na wykałaczki. Takie faszerowane roladki naleśnikowe będą ciekawą wizualnie i przede wszystkim smaczną przystawką na spotkaniu z przyjaciółmi. Dodadzą uroku także Waszemu lunchbox'owi. Ja naleśniki podałam na dzisiejszy obiad, nadziałam je wytrawnym farszem a następnie zapiekłam z dodatkiem pomidorowego sosu i sera. Oczywiście przepisem podzielę się z Wami już wkrótce. 



NALEŚNIKI SZPINAKOWE

Składniki (na 5-6 sztuk):
  • 1 szklanka liści szpinaku, umytych, osuszonych i drobno posiekanych
  • 100 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżka oleju
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy posiekany szpinak, miksujemy. Następnie dodajemy 3-4 łyżki mleka i dalej miksujemy, aż szpinak będzie rozdrobniony. Wlewamy pozostałe mleko, ponownie miksujemy do połączenia. W misce umieszczamy jajka, olej, mleko szpinakowe, sól, gałkę muszkatołową i przesianą mąkę. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Przed smażeniem należy przemieszać dokładnie ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron. Odkładamy na talerz.  Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. Usmażone naleśniki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. 

Czas przygotowania: 20 minut.

19 komentarzy :

  1. Mniam! A do tego ten piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy28 maja, 2014

    O Boże, wspaniałe! A jaki farsz byś do nich poleciła?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy, czy chcesz je podawać na ciepło czy na zimno. W piątek postaram się opublikować przepis z farszem z kurczaka i pieczarek. Możesz też zrobić farsz taki, jak tutaj: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/07/nalesniki-ze-szpinakiem-i-ricotta.html

      Usuń
  3. Śliczne są te naleśniki, zakochałam się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny mają kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinakowe, o taaak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Dziś będą na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam, tak uczyniłam. Naleśniki super, chociaż po usmażeniu moje wyglądają nieco inaczej - Twoje są cudne:) Polecam!

      Usuń
  7. Anonimowy29 maja, 2014

    ależ Ci piękne wyszły!

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Ich kolor zawsze mnie będzie zachwycać; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Ekstra pomysł z tymi naleśnikami :) Kolor mają super, a do tego ze szpinakiem, który uwielbiam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szpinak! Kolor tych nalesnikow jest po prostu piekny! Nic tylko jesc :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły Ci przepiękne! Kocham takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie nalesniczki z lososiem i serkiem pokrojone na kawaleczki robie juz od jakiegos czasu na spotkania z przyjaciolmi i zawsze robia wielka furore :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy07 maja, 2015

    moje ulubione ! :):) lubię na słodko i wytrawnie mniam mniam !!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.