czwartek, 8 maja 2014

Naleśniki alandzkie

Naleśniki alandzkie

Naleśniki z kaszy manny

Ålandspannkaka to fińskie pieczone naleśniki z Wysp Alandzkich. Serwuje się je z bitą śmietaną i konfiturą z suszonych śliwek. Spotkałam się z przepisami bazującymi na płatkach ryżowych jak i kaszy mannie i ostatecznie zdecydowałam się na naleśniki alandzkie na tej drugiej. Na całe szczęście na Wyspach Alandzkich mówi się po...szwedzku, pomimo tego, iż terytorialnie należą do Finlandii. Jeszcze w czasach licealnych przez niespełna rok uczyłam się tego języka szwedzkiego i co nieco w dalszym ciągu pamiętam. Muszę przyznać, że miałam pewne obawy podczas ich przygotowywania. Przepisy różniły się pomiędzy sobą ilością jajek i dodanej kaszki, nie wiedziałam, jaką konsystencję powinno mieć ciasto i jakiego efektu ostatecznie się spodziewać. Niestety nie odeślę Was do żadnego konkretnego przepisu, ponieważ ostatecznie improwizowałam przy odmierzaniu składników i ustalaniu proporcji. 
Pieczone naleśniki

Jak smakują naleśniki alandzkie? Na zewnątrz są chrupiące, w środku delikatne, miękkie i lekko wilgotne za sprawą dodatku kaszy manny do ciasta. Podczas pieczenia rosną, później po wyjęciu z piekarnika lekko opadają. Tak naprawdę Ålandspannkaka to pieczone puddingi, nie spodziewające się więc typowego dla znanych Wam do tej pory naleśników smaku. Nie miałam w domu suszonych śliwek, dlatego odpuściłam sobie gotowanie konfitury i moje pieczone Ålandspannkaka podałam z dodatkiem truskawek, cukru pudru i bitej śmietany. Czy warto ich spróbować? Spójrzcie na zdjęcia, raz jeszcze przeczytajcie opis...Ja myślę, że zdecydowanie tak!

Naleśniki z semoliny

NALEŚNIKI ALANDZKIE
(FINLANDIA)
Śniadanie Mistrzów #157
Z naleśnikiem dookoła świata #3

Składniki (na około 3-4 porcje):
  • pół litra mleka (2 szklanki)
  • 1/3 szklanki kaszy manny (semolina)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szklanki mąki
W garnku umieszczamy mleko, zagotowujemy, przestawiamy na najmniejszy palnik na minimalną moc palnika. Wsypujemy stopniowo kaszę i gotujemy cały czas mieszając przez około 4-6 minut (jeśli obawiacie się grudek w kaszce, zagotujecie w garnku 1,5 szklanki mleka a pozostałe mleko (pół szklanki) wymieszajcie z kaszką i dopiero wtedy dodajcie ją do gotującego się mleka). Odstawiamy do ostygnięcia (ja przekładam kaszkę do miski i stawiam obok otwartego okna, należy co jakiś czas ją mieszać, by nie wytworzył się kożuch). Jajko ubijamy z cukrem, aż stanie się puszyste i zjaśnieje (jak na biszkopt). Dodajemy mąkę, sól i kardamon, miksujemy, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy, miksujemy do połączenia. 3-4 kokilki lub 1 duże naczynie smarujemy masłem, przekładamy ciasto na 3/4 wysokości (należy wybrać niskie naczynia). Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 45-50 minut. Naleśniki alandzkie podajemy z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.

Naleśniki z kaszy manny przepis

Pudding z kaszy manny

Naleśniki pieczone przepis

Czas przygotowania: 50 minut.

11 komentarzy :

  1. wyglądają rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy08 maja, 2014

    oj czekałm na środowy wpis naleśnikowy:) z kaszy mannej jeszcze nie robiłam i absolutnie nie zastanawiam się nad tym czy warto spróbować;p
    ps. piękne te czerwone naczynia do zapiekania!

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne. Kolejny skandynawski przepis do wypróbowania. Wielkie dzięki za te naleśniki - tym bardziej, że nie miałam o ich istnieniu pojęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne :) Kolejny skandynawski przepis do wypróbowania :) A brzmi pysznie, bo z moją ulubioną kaszą manną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wyglądają te naleśniki! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno przygotuje je w ten weekend :) pięknie sie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie! Koniecznie musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam też podobne placuszki z kaszy manny , z tym że smażone i bardzo przypadły mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy raz się z takimi spotykam. do zrobienia - koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. coraz bardziej zaskakują mnie te naleśniki tutaj! te muszą wyjątkowo pysznie smakować :) ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszą smakować bardzo. ..bardzoooo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.