czwartek, 29 maja 2014

Mus truskawkowy

Mus truskawkowy

Mus z truskawek

Jedliście kiedyś mus owocowy? Nie mam tu na myśli sztywnej pianki na bazie gotowej galaretki, którą często wylewa się na biszkopty ani też sosu owocowego, a delikatny i puszysty mus. Zrobiłam go w ubiegłą niedzielę, ponieważ z wizytą miała wpaść do nas moja Mama, wielka miłośniczka truskawek. Jego przygotowanie jest troszkę rozciągnięte w czasie z racji dwukrotnego chłodzenia (najpierw galaretki z truskawek a później samego musu). Pomimo tego, pracy przy nim jest naprawdę niewiele, dlatego też tym bardziej mam nadzieję, że i Wy pokusicie się o wykonanie tego prostego i jakże smacznego deseru. 

Mus z truskawek przepis

MUS TRUSKAWKOWY

Składniki:
[przepis własny]
  • 400 g truskawek (waga po pozbawieniu szypułek)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej wg preferencji)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kremówki (30 %)
Truskawki myjemy, osuszamy, umieszczamy w rozdrabniaczu wraz z cukrem i miksujemy na puree. Puree truskawkowe przecieramy przez sito i umieszczamy w misce (ja przekładam je do miski, w której miksuję zazwyczaj ciasto czy ubijam kremówkę). Żelatynę dodajemy do wody, mieszamy. Umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzić wody do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy stopniowo do masy truskawkowej i mieszamy. Miskę odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny lub dłużej, aż masa stężeje. 
Galaretkę wyjmujemy z lodówki, miksujemy na najwyższych obrotach przez około 3 minuty do powstania lekkiej pianki. Następnie cały czas miksując dolewamy partiami kremówkę, za każdym razem miksując do połączenia. Po wlaniu całej kremówki ubijamy dalej przez kolejne 3-4 minuty do powstania kremowej i delikatnej pianki. Rozkładamy ją pomiędzy 3 pucharki lub szklanki i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką czekoladą i truskawkami.

Deser truskawkowy

Deser w słoiku przepisy


Różowy deser przepis

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Twoje przepisy sprawiają, że od samego patrzenia jesem głodna jak wilk! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten mus, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie naturalne musy. Jedyne jakie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy30 maja, 2014

    wygląda pysznie!

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy30 maja, 2014

    Czy taki mus można w jakiś sposób 'zakonserwować' żeby posiedział w lodówce dłużej, czy raczej jest do jedzenia tu i teraz? Nie ukrywam, że z chęcią bym zamknęła smak takiej truskawki na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego musu nie zakonserwujesz (ma w składzie żelatynę). Co roku robię mus truskawkowy (taki w postaci sosu, który potem wykorzystuję do naleśników i owsianek) i sok truskawkowy. Daj chcesz, to w tym roku wrzucę je na bloga.

      Usuń
  6. O jej, jej, co za szalencze niszczenie papieru; po przycisnieciu na "print" posypaly sie wszystkie strony zwiazane z tym przepisem, ktory sam w sobie potrzebowal niecalej strone. Jakis szokujacy hubris, czy po prostu bezmyslnosc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieć czas na napisanie komentarza, a nie mieć na przeczytanie dwóch słów na górze w formularzu drukowania. Wystarczyło kliknąć: "usuń obrazy".

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.