poniedziałek, 26 maja 2014

Make bento, not war! #40

Make bento, not war! #40

Witajcie w nowym tygodniu. Jak nakazuje już blogowa tradycja, zaczynamy od przeglądu zawartości lunchobox'ów. Szczególnie muszę Wam polecić greckie spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem doprawiony sokiem z cytryny. Świetnie sprawdza się na zimno jako samodzielne danie lub dodatek do drobiu lub ryby. Wypróbujcie koniecznie, tym bardziej teraz, kiedy do woli możemy korzystać ze świeżego szpinaku. Z kolei nasze krajowe truskawki wylądowały w delikatnych placuszkach na bazie serka ricotta. Postaram się w najbliższym czasie podzielić się z Wami przepisem na nie. 


Poniedziałkowe bento- śniadanie: placuszki z kiwi i bananem


Jako drugi posiłek sałatka z makaronu i makreli, mozzarella z pomidorem, migdały i suszone daktyle


Poniedziałkowe bento-obiad: Na obiad ryż smażony z indykiem i fasolka szparagowa.


Czwartkowe bento:
1) Na śniadanie nieśmiertelny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką plus pomidorki koktajlowe
2) Na drugie pasta z makreli plus suszona żurawina jako przekąska


Jako trzeci posiłek grillowany indyk z ziołami prowansalskimi i fasolka szparagowa


Czwartkowe bento- obiad: kurczak smażony z pieczarkami , chili, imbirem i czosnkiem, doprawiony sosem sojowym, fasolka szparagowa, oliwki


Piątkowe bento:
1) Na śniadanie placuszki z ricotty z truskawkami
2) Na drugie pierś w domowej przyprawie włoskiej plus spanakorizo 


Piątkowe bento obiad: Pilaw z kurczakiem, papryką, marchewką i rodzynkami plus fasolka szparagowa

2 komentarze :

  1. Kolejne cuda porobiłaś dla pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się wreszcie zaopatrzyć w te pudełeczka! Boskie są twoje zestawy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.