piątek, 9 maja 2014

Kurczak pieczony z ratatouille

Kurczak pieczony z ratatouille

Kurczak pieczony z warzywami przepis

Ratatouille to warzywna potrawka wywodząca się z Prowansji, zapewne doskonale Wam znana. Postanowiłam połączyć ją z mięsem drobiowym i upiec w piekarniku. Ot, takie bezproblemowe danie, które jakby nie patrzeć robi się samo. Wystarczy obsmażyć mięso, przygotować sos, pokroić kilka produktów, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Czy to nie proste? Jeśli lubicie potrawy z dużą ilością warzyw, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Do tego kawałek świeżej bagietki i mamy idealny posiłek w letnim klimacie. 

Kurczak pieczony z bakłażanem

KURCZAK PIECZONY Z RATATOUILLE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 nogi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • pół cukinii, pokrojonej w kostkę
  • pół małego bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • puszka pomidorów rozdrobnionych wraz z sokiem (400 g)
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru (opcjonalnie)
  • 1/2-1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory, ocet, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana, mieszamy, by sos pokrył warzywa. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut (do miękkości warzyw). Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy natką i podajemy z dodatkiem świeżej bagietki.

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pomysły- szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda bardzo smacznie - super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy17 maja, 2014

    Nie tylko wygląda super ale i smakuje. Pierwszy raz zjadłam warzywa których nie lubię i o dziwo mi bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne. Kurczak smaczny, ale te warzywa... świetne, ocet robi tu dobrą robotę i nie smakują one nijako.

    OdpowiedzUsuń
  6. A na ile stopni nastawić piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni bez termoobiegu

      Usuń
    2. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Będzie dziś pyszny obiad, jak zawsze, gdy korzystam z Twoich przepisów :)

      Usuń
  7. Zrobiłam już wiele razy z wlasnymi modyfikacjami. Za każdym razem smakowało doskonale. Goście zawsze byli zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.