piątek, 9 maja 2014

Kurczak pieczony z ratatouille

Kurczak pieczony z ratatouille

Kurczak pieczony z warzywami przepis

Ratatouille to warzywna potrawka wywodząca się z Prowansji, zapewne doskonale Wam znana. Postanowiłam połączyć ją z mięsem drobiowym i upiec w piekarniku. Ot, takie bezproblemowe danie, które jakby nie patrzeć robi się samo. Wystarczy obsmażyć mięso, przygotować sos, pokroić kilka produktów, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Czy to nie proste? Jeśli lubicie potrawy z dużą ilością warzyw, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Do tego kawałek świeżej bagietki i mamy idealny posiłek w letnim klimacie. 

Kurczak pieczony z bakłażanem

KURCZAK PIECZONY Z RATATOUILLE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 nogi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • pół cukinii, pokrojonej w kostkę
  • pół małego bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • puszka pomidorów rozdrobnionych wraz z sokiem (400 g)
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru (opcjonalnie)
  • 1/2-1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory, ocet, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana, mieszamy, by sos pokrył warzywa. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut (do miękkości warzyw). Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy natką i podajemy z dodatkiem świeżej bagietki.

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pomysły- szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda bardzo smacznie - super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy17 maja, 2014

    Nie tylko wygląda super ale i smakuje. Pierwszy raz zjadłam warzywa których nie lubię i o dziwo mi bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne. Kurczak smaczny, ale te warzywa... świetne, ocet robi tu dobrą robotę i nie smakują one nijako.

    OdpowiedzUsuń
  6. A na ile stopni nastawić piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni bez termoobiegu

      Usuń
    2. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Będzie dziś pyszny obiad, jak zawsze, gdy korzystam z Twoich przepisów :)

      Usuń
  7. Zrobiłam już wiele razy z wlasnymi modyfikacjami. Za każdym razem smakowało doskonale. Goście zawsze byli zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.