niedziela, 11 maja 2014

Kiełbasa zapiekana z fasolą i ziemniakami

Kiełbasa zapiekana z fasolą i ziemniakami

Kiełbasa z ziemniakami przepis

Kiełbasę można podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest upieczenie jej z dodatkiem warzyw i sosu. Lubię takie nieskomplikowane potrawy, które robią się praktycznie same. Warzywa podczas pieczenia nabierają przyjemnego aromatu a kiełbasa staje się lekko chrupiąca. Do tej potrawy najlepiej użyć ziemniaków zawierających większą ilość skrobi (np. odmiany Tajfun, Aster lub Bryza), które po upieczeniu są o wiele smaczniejsze, aniżeli te niskoskrobiowe. Postawcie też na dobrej jakości kiełbasę. Ja, jak już Wam kiedyś wspominałam, używam kiełbasy wiejskiej wyrabianej przez znajomego Mamy. 

Kiełbasa z fasolą w pomidorach

KIEŁBASA ZAPIEKANA Z FASOLĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 1/2-1 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • pół dużej czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół puszki czerwonej fasoli (waga po odcedzeniu 100-120 g)
  • 4 nieduże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę lub w półksiężyce
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możecie ją ponacinać). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i krótko obsmażamy (przez około 5 minut). Odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu dokładamy ziemniaki i fasolę, mieszamy. Potrawę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie prostokątne o wymiarach 14 cm na 28 cm). Dokładamy kawałki kiełbasy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 minut (u mnie zajęło to 50 minut). Potrawa jest gotowa, gdy ziemniaki będą miękkie (wystarczy to sprawdzić wbijając w nie widelec lub czubek noża). Kiełbasę pieczoną z warzywami rozkładamy pomiędzy 2 talerze i podajemy.

Kiełbasa z pomidorami i ziemniakami przepis

Czas przygotowania: 1 godzina.

9 komentarzy :

  1. Mnie się bardzo podoba ten pomysł, więc zapisuję u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiełbasa rządzi, a ponieważ ziemniaki też rządzą, to musi być pyszne - nie ma wyboru :P

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy zapiekanki z ziemniakiem i kiełbaską w roli głównej, ta prezentuje się ooo matkkooo boooskoo!!! Idealne na późny obiad. Mam puszkę mixu fasolek muszę wykonić. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka zapiekanka to porządna porcja energii. Mnie się to teraz bardzo przyda, bo nadal walczę z remontem. Smakowitości! Chyba dla siebie wybierałabym same ziemniaki i fasolę, a kiełbaskę oddała chłopakom ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi przypadła do gustu ta zapiekanka. Muszę zapamiętac ten przepis! Bardzo pożywna, świetna na obiadokolację dla dwóch głodomorków... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj taka zapiekanka - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jak sądzisz Malwinko lepiej ją przygotować dzień wcześniej i odgrzać, czy przygotować dzień wcześniej a zapiec przed samym podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz dzień wcześniej, a kolejnego tylko odgrzejesz w piekarniku.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.