sobota, 3 maja 2014

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem przepis

Sezon na rabarbar rozpoczęłam prostym ucieranym ciastem. Kojarzy mi się ono z wakacjami spędzanymi u Dziadków na wsi. W końcu to prosty placek z rabarbarem w babcinym stylu. Skromny,  niezbyt wysoki, posypany jedynie cukrem pudrem, podany z zimnym kompotem owocowym. 
Jako dziecko uwielbiałam rabarbar. Rósł za domem w ogródku kwiatowym. Aby się do niego dostać, trzeba było przedrzeć się przez krzak porzeczki. Miałam obok mały basen dmuchany, popołudnia spędzałam więc na pluskaniu się w wodzie, bawieniu lalkami i zajadaniu rabarbaru. Basen szybko zakończył jednak swój żywot. Jako dziecko miałam dużo dziwnych pomysłów i pewnego dnia postanowiłam zrobić kamizelkę ratunkową dla jednej z lalek. Oczywiście za materiał posłużył mi mój basen, w którym wycięłam sporej wielkości dziurę. Z bawienia się lalkami wyrosłam już dawno temu, jednak miłość do kwaśnego rabarbaru pozostała mi do dziś. 

Proste ciasto z rabarbarem


CIASTO Z RABARBAREM

Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3-4 laski różowego rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy do połączenia. Dno kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Przepis na ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy :

  1. najprostsze i najlepsze! brat co chwila o nie prosi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Ach te letnie smaki... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwiś, to jest to co ja lubię <3 ! Aż jutro kupię rabarbar i szparagi.
    pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny placek, który i mnie przenosi w czasy dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe to ciasto rabarbarowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka :) Najlepsze wiosenne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak dzieciństwo to badyle rabarbaru zanurzone w cukrze lub zajadane na kwaśno:) .... cudo:) .... placków z rabarbarem upiekłam już kilka w tym sezonie:) .... ale ucierańca jeszcze nie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.