czwartek, 22 maja 2014

Cemitas, bułki meksykańskie z sezamem

Cemitas, bułki meksykańskie z sezamem

Bułki Cemitas

Cemita to nazwa pieczywa a także popularnej w krajach Ameryki Łacińskiej kanapki. Wyglądem cemita przypomina bułki do hamburgerów, jednak jej smak jest troszkę inny. Ciasto na cemitas przygotowuje się z dodatkiem jajek i tłuszczu, w postaci oleju lub stopionego masła. Bułki mają delikatny miąższ, są miękkie w środku, lekko słodkie i delikatne. Są doskonałą bazą do kanapek, nie tylko tych z wytrawnym nadzieniem, ponieważ dobrze komponują się również ze słodkimi dodatkami, np. dżemem. Bułki cemitas przygotowałyśmy razem z Shinju do jej akcji Hola Mexico 4. Już jutro rano zapraszamy Was na cemita sandwich, czyli wypasioną kanapką na bazie dzisiejszych bułeczek.


Bułeczki z sezamem przepis

CEMITA
(MEKSYK)

Składniki (na 4 sztuki):
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 małe jajka
  • pół szklanki gęstego kefiru lub maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki oleju (lub stopionego i przestudzonego masła)
  • żółtko roztrzepane z odrobiną wody lub mleka do posmarowania
  • sezam do posypania
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą i pozostałym cukrem. Dodajemy drożdże, jajka, gęsty kefir lub maślankę, olej. Wyrabiamy ciasto, podsypując je w trakcie mąką. Łącznie w trakcie wyrabiania dosypałam około 1/4 szklanki mąki. Ciasto będzie delikatne i miękkie, lekko klejące. Wyrobione ciasto przekładamy do miski lekko wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając je lekko dłonią. Przekładamy na blat podsypany mąką. Ostrym nożem dzielimy je na 4 części. Każdą formujemy w okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą do pieczenia i wysypanej mąką (jeśli ciasto będzie się kleić, oprószcie je lekko mąką). Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 13-15 minut lub dłużej. Upieczone bułki studzimy na kratce. Zachowują świeżość przez 2 dni. Cemitas to idealna baza do przygotowania kanapek. Dobrze smakują zarówno z wytrawnym, jak i słodkim nadzieniem, np. dżemem.

*inspiracją do tego przepisu była receptura znaleziona na stronie Homesticktexan.com

Bułki z Meksyku

Bułki z sezamem przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

4 komentarze :

  1. Obłędnie wyglądają, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne te bułeczki. Musze zrobić w końcu większą ilość. Mam nadzieję, że wyjdą mi równie ładne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy takie bułki mozna mrozić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można je mrozić, jednak najsmaczniejsze będę przygotowane na świeżo.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.