poniedziałek, 26 maja 2014

Carnitas

Carnitas

Carnitas przepis

Carnitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, które najpierw dusi się lub piecze a następnie krótko obsmaża na patelni lub opieka w piekarniku. Tradycyjnie mięso dusi się w sporej ilości smalcu, nie chciałam jednak stworzyć zapychającej tętnice bomby cholesterolowej i kalorycznej, dlatego postawiłam na bardziej "odchudzoną" wersję. Ponieważ temperatury w ubiegłym tygodniu były dość wysokie, zdecydowałam się na carnitas przygotowane na kuchence gazowej. Mięso należy gotować stosunkowo długo na jak najmniejszym ogniu (jeśli posiadacie wolnowar, użyjcie go). Carnitas to idealny dodatek do kanapek, burrito, taco. 

Przepis na carnitas bierze udział w akcji Shinju- Hola Mexico 4. 



Mięso wieprzowe do tortilli

CARNITAS
(MEKSYK)

Składniki:
  • 750 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego lub 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • sok z 1 pomarańczy
Mięso kroimy w grubą kostkę o boku około 3-4 cm. Czosnek drobno siekamy. Mięso umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy  czosnek, oregano, chili, kmin, pieprz i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do mięsa, mieszamy. Całość zalewamy wodą (wlewamy jej tyle, by zakryła mięso), dokładamy liść laurowy, olej lub smalec. Garnek przykrywamy i stawiamy na gazie. Gotujemy pod przykryciem (pokrywka z dziurką) na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie a gdy wbijecie w nie widelec będzie się rozpadać. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy je solą. Jeśli mięso jest już miękkie, a płyn nie odparował, wówczas zdejmujemy pokrywkę i gotujemy dalej do zredukowania płynu.
Mięso dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso lub opiekamy je w piekarniku. Ja mięso przechowuję w pojemniku i obsmażam dopiero w momencie, gdy chcę z niego skorzystać. Carnitas przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku do 4 dni. Mięso możecie wykorzystać jako dodatek do sandwichy lub farsz do burrito.

Czas przygotowania: 2 godziny.

4 komentarze :

  1. Bardzo mi przypomina pulled pork :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :) Cieszę się, że zdecydowałaś się przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kurczaka takie coś się wyczaruje? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Mięso wyjdzie zbyt suche.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.