wtorek, 27 maja 2014

Burrito z wieprzowiną

Burrito z wieprzowiną

Burrito z carnitas

Carnitas, które prezentowałam Wam wczoraj, wykorzystałam do przygotowania m.in smacznych burritos. Pszenny placek tortilli skrywa w środku soczysty farsz z mięsa wieprzowego z dodatkiem domowej salsy meksykańskiej, czerwonej fasoli i sera cheddar. Do burritos podałam kwaśną śmietanę i pico de gallo, czyli świeżą salsę na bazie pomidorów. Oczywiście możecie postawić na inną ulubioną salsę, choćby popularne guacamole. 

Przepis na burrito z wieprzowiną dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4. 

Tortilla z wieprzowiną

BURRITO Z CARNITAS

Składniki (na 2 porcje):
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i obsmażamy je przez kilka minut, dodajemy salsę i fasolę, mieszamy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. Na tym etapie spróbujcie farszu i doprawcie go według własnych preferencji solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Na drugiej patelni podgrzewamy z obu stron placki do tortilli. Środek każdego placka posypujemy tartym serem, nakładamy farsz. Podwijamy końce i zawijamy. Burrito układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i salsy pico de gallo. 

Czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy :

  1. świetny pomysł, ja zazwyczaj robię z drobiowym mięsem:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentują. Muszę tą salsę przygotować. Coś czuję że bardzo mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justinka, bardzo Ci ją polecam. To był mój eksperyment ubiegłego lata, jednak bardzo udany. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.

      Usuń
  3. Mega apetycznie wyglądają, jestem pewna, że zakochałabym się w nich: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, zjadłabym takiego burrito :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy28 maja, 2014

    Jestem zachwycona, że udaje Ci się tak ładnie składać burito. Mi się przeważnie rozpada. a Twoje wygląda idealnie :)

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się przy następnej okazji zrobić zdjęcia z zawijania :)

      Usuń
  6. Przepis wygląda fajnie, ale w składnikach tak troszkę brakuje mięsa :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chase, absolutnie niczego nie brakuje :) Carnitas to nazwa mięsa wieprzowego przygotowywanego w specyficzny sposób. Po kliknięciu w słowo na liście składników zostaniesz przekierowany do konkretnego przepisu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.