niedziela, 4 maja 2014

Bun cha

Bun cha

Bun cha przepis

Bun cha to danie pochodzące z Hanoi, stolicy Wietnamu. Po zupie pho to jedna z popularniejszych w tym kraju potraw. Składa się z grillowanego mięsa wieprzowego oraz makaronu. Bun cha możemy spotkać w wielu odmianach. Danie to często składa się z kawałków marynowanego boczku, czasem wzbogaca się je o dodatek małych kotlecików z mięsa mielonego. 
Jako dodatek do bun cha podaje się niekiedy smażone sajgonki (bun cha nem). Spotkałam się także z wersjami z samymi kotlecikami i takie też troszkę okrojone bun cha chciałabym pokazać Wam dzisiaj. Bun cha zachwyca wyrazistym smakiem. Pikantny sos z dodatkiem sosu rybnego, czosnku, chili i octu świetnie podkręca smak pozostałych dodatków.


Bun cha potrawy wietnamskie

BUN CHA

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • sos: 2 szklanki  wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu ryżowego, 1-2 papryczki chili, 2 łyżki soku z limonki, 
  • do podania: makaron ryżowy, sałata, posiekana dymka, marynowana marchewka i rzepa
Do mięsa dodajemy sos rybny i sojowy, szalotki, imbir, posiekany czosnek, miód i szczyptę pieprzu. Dokładnie wyrabiamy dłonią (warto sobie pomóc dodając do masy niewielką ilość zimnej wody w trakcie wyrabiania). Formujemy małe kotleciki. Grillujemy je z obu stron na patelni. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnku umieszczamy wodę, cukier, sos rybny i sojowy, posiekany czosnek, ocet, chili. Zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki, mieszamy. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dymkę grubo siekamy. W miseczce umieszczamy zieleninę i makaron. Osobno podajemy sos i kotleciki oraz marynowaną marchew z rzepą. Zajadamy maczając składniki w sosie. Ja ostatecznie do miseczki dołożyłam kotlety, marynowane warzywa i wlałam do niej sos.

Kotleciki z makaronem ryżowym

Grillowana wieprzowina po wietnamsku

Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. mmm ale fajne jedzonko! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie apetyczne danie - aż oczy się śmieją do zdjęcia:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, bardzo apetycznie się to danie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupa,wczoraj jadłam w barze orientalnym w CH na Marywilskiej,zakochałam sie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.