środa, 16 kwietnia 2014

Wegański sos czosnkowy

Wegański sos czosnkowy

Sos czosnkowy z tofu

Sos czosnkowy nie jest przysmakiem, którym mogłabym się zajadać każdego dnia, jednak od czasu do czasu nachodzi mnie na niego ochota. Jak przygotować delikatny sos o jedwabistej konsystencji bez dodatku produktów pochodzenia odzwierzęcego? Wystarczy, że zakupicie silken tofu. Niestety w moim mieście próżno szukać tego produktu, dlatego zamawiam go w sieci. Jest doskonałą bazą do przygotowania sosów, zup i dipów, możecie także wykorzystać go do upieczenia sernika. Silken tofu ma mnóstwo zastosowań i mam nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się z Wami podzielić innymi przepisami na wykorzystanie go w kuchni. Nie liczcie jednak na słodkie wypieki czy desery. Smak słodki mógłby dla mnie zupełnie nie istnieć, co może dość dziwnie brzmieć w ustach kobiety. Słodkie dodatki lądują w moich potrawach tylko w towarzystwie chili lub innych pikantnych przypraw i tylko w takiej formie jestem w stanie je zjeść. 


Dip z czosnkiem

WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY
Zielona Środa #35

Składniki:
  • 150 g silken tofu
  • 1 łyżeczka octu winnego (użyłam octu sherry), możecie użyć także soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli na pastę. W rozdrabniaczu umieszczamy silken tofu, czosnek, ocet i oregano (jeśli używamy). Całość miksujemy do powstania gładkiego sosu. Kosztujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie do niego odrobinę neutralnego w smaku mleka roślinnego lub wody. Sos czosnkowy podajemy jako dodatek do warzywnych burgerów, frytek lub warzyw.

*Silken tofu to miękkie tofu o jedwabistej konsystencji. Ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni, aniżeli klasyczne zwarte tofu. Jest dość trudno dostępne.

Silken tofu zamawiam przez internet w sklepie Skworcu. 

Sos czosnkowy przepis

Wegański sos czosnkowy przepis


    Czas przygotowania: 10 minut.

    6 komentarzy :

    1. Bardzo ciekawe, nie słyszałam dotąd o silken tofu. A co do smaków słodkich, to ja mam identycznie - lubię je tylko w towarzystwie smaków pikantnych:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zuziu, czyli nie jestem odosobnionym przypadkiem.

        Usuń
    2. Fajna alternatywa dla wegan . Pierwszy raz widzię nazwę silken tofu ; p Ja jednak zostane przy moim standardowym sosie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Tofu nie ruszyłam nigdy, ale może tutaj bym się przełamała :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Bardzo ciekawy pomysł na sos :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .