piątek, 25 kwietnia 2014

Scones z rodzynkami

Scones z rodzynkami

Scones przepis

Scones to angielskie bułeczki bez  drożdży, przygotowywane z dodatkiem środków spulchniających w postaci proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej. Mogę występować w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Różnią się między sobą kształtem, składem i smakiem. Razem z Karoliną i Edytą przygotowałyśmy scones z rodzynkami z przepisu Skye Gyngell, pochodzącego z książki "How I cook". 
Bułeczki są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy umieścić wszystko w misce, zagnieść, podzielić na porcje i upiec w piekarniku. W pół godziny mamy gotowe smaczne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek do popołudniowej herbaty. Minusem tego typu wypieków jest to, że należy je zjeść w przeciągu kilku godzin od przygotowania. Jednak nie obawiajcie się, są na tyle smaczne, że nawet nie zorientujecie się, kiedy zniknęły. 

Częstujcie się przepisem i przygotujcie sobie je w weekend. Naprawdę warto!


Scones z rodzynkami przepis


SCONES Z RODZYNKAMI

Składniki (na 12 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2-3 pomarańczy
  • 120 g rodzynek 
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 225-230 ml mleka
  • do posmarowania: roztrzepane jajko
W misce umieszczamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. U mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na pół, każdą część formujemy w kulę. Wałkujemy na lekko podsypanej mąką powierzchni na grubość około 2-3 cm. Każdy placek dzielimy ostrym nożem na 6 trójkątów. Przed pieczeniem możecie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-25 minut. Moje bułeczki były gotowe po 23 minutach. Scones zjadamy tego samego dnia. Kolejnego twardnieją i nie są zbyt smaczne. Scones najlepiej smakują z dodatkiem masła i dobrej konfitury.

*rodzynki możecie namoczyć wcześniej w soku z pomarańczy, rumie lub amaretto

Scones na słodko

Bułki śniadaniowe bez drożdży

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiałam je już u Dziewczyn, teraz widzę i Twoją wersję:). Po raz kolejny napiszę - cudne:). Musze i ja w końcu upiec scones:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.