środa, 30 kwietnia 2014

Saltimbocca z kurczaka

Saltimbocca z kurczaka

Saltimbocca z kurczaka przepis

Saltimbocca oznacza "skaczący w ustach", "skaczący do ust". Tradycyjnie tę włoską potrawę przyrządza się z cielęciny. Wersje bazujące na mięsie drobiowym są równie popularne. Kawałki mięsa z dodatkiem listków szałwii zostały zawinięte w prosciutto a następnie usmażone na patelni. Zwieńczeniem potrawy jest aromatyczny sos na bazie masła, białego wina i soku z cytryny. Do kurczaka saltimbocca podaję najczęściej malutkie kluseczki gnocchi. Przygotowuję je wcześniej, a gdy jestem na etapie smażenia mięsa, gotuję je w osolonym wrzątku. Gnocchi polewam resztą sosu z kurczaka. Polecam Wam wzbogacić sos o posiekane kapary, które bardzo przyjemnie komponują się z resztą składników. Potrawę tę powtarzam dość często, szczególnie wtedy, gdy mam mieć gości. 
Przepis na kurczaka saltimbocca wylosowałam w ramach kolejnego gotowania z Karoliną ze Sto kolorów kuchni oraz Edytką z bloga Przy kuchennym stole. Autorem przepisu jest Aldo Zilli. 
Saltimbocca z kurczakiem

SALTIMBOCCA Z KURCZAKA

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 8 listków szałwii
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto di parma)
  • oliwa do smażenia
  • 25 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie)
  • do podania: gnocchi lub lekka sałatka
Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy plaster szynki i listek szałwii. Listki szałwii zabezpieczamy wykałaczką, aby nie spadły (równie dobrze możecie je włożyć pod szynkę i wówczas nie będzie potrzeby używania wykałaczki). Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez kilka minut z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy masło, kiedy się rozpuści wlewamy wino, sok z cytryny. Gdy sos się zagotuje, dokładamy mięso i smażymy je dalej przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy bujając patelnią. Zdejmujemy na 4 talerze. Na patelnię wrzucamy ugotowane gnocchi, delikatnie mieszamy, by oblepiły się resztą sosu. Kurczaka saltimbocca podajemy z dodatkiem kluseczek gnocchi. 

*Sos możecie także wzbogacić o dodatek kaparów (dodajemy je razem z natką pietruszki).

Polecam Wam także przepis na saltimbocca z polędwiczek wieprzowych

Saltimbocca z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Malwino ależ cudnie się u Ciebie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam kiedyś, jak Pascal robił w jakimś programie.
    kuszące danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie, może spróbuję zrobić w majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne !
    Szałwia świetnie pasuje do kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności !!!! Nie raz jadłam ale nigdy z takimi ślicznymi gnocchi!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Całość wygląda naprawdę zachęcająco; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie smaków, które lubię! A te zdjęcia! !!!! Ach i och!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za przepyszną propozycję :)
    Ciesze się, że jednak udało mi się kupić szałwię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się wasz kurczak:). Od dawna zbieram się do wypróbowania przepisu (odkąd zobaczyłam go u Jamiego), ale jakoś ciągle mi nie po drodze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.