środa, 23 kwietnia 2014

Przyprawa berbere

Przyprawa berbere

Przyprawa berbere przepis

Berbere to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni etiopskiej. To niezastąpiony dodatek do wielu potraw, w tym popularnej potrawki z kurczaka o nazwie doro wat. Przepisy na tę mieszankę mogą różnić się między sobą, jednak w każdej powinny pojawić się takie przyprawy jak ziele angielskie, kardamon, goździki, imbir, czarny pieprz, kozieradka i spora ilość pikantnej papryki (często w różnych odmian). Berbere wzbogaca się niekiedy o kmin rzymski, kolendrę lub gałkę muszkatołową. Najlepszy efekt uzyskamy wykorzystując przyprawy w nasionach, które po uprażeniu na suchej patelni zmielimy w młynku lub utrzemy w moździerzu. Możecie oczywiście bazować na już zmielonych przyprawach i lekko je podprażyć na patelni a następnie wymieszać. Berbere można dodawać do potraw w postaci sypkiej lub używać w formie pasty po wymieszaniu z posiekanymi szalotkami, imbirem i czosnkiem, olejem i wodą lub winem. 
Berbere jest pikantna i to bardzo. Dodawajcie ją do potraw z umiarem. Wzbogaca smak mięsnych i warzywnych gulaszy, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami, które w swoim składzie mają pomidory. 



Przyprawa berbere przepis
Berbere w formie pasty

PRZYPRAWA BERBERE
(ETIOPIA)

Składniki:
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
Przyprawy umieszczamy na patelni i krótko prażymy na niedużym ogniu (uważajcie, aby ich nie przypalić) a następnie studzimy. Jeśli część naszych przypraw jest w formie nasion, wówczas ucieramy je w moździerzu lub mielimy w młynku (przyprawy zmielone i w nasionach prażcie oddzielnie, by uniknąć kopciuszkowego zajęcia przy wybieraniu nasionek). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Przechowujemy z zamkniętym pojemniku w zacienionym miejscu. Prażenie nasion nie jest konieczne, jednak ten zabieg sprawia, że mieszanka zyskuje na aromacie. Jeśli chcecie przygotować berbere w formie pasty, wówczas nie dodawajcie do suchej mieszanki sproszkowanego imbiru i czosnku. Po uprażeniu i wymieszaniu składników, dodajcie do nich po 1 łyżeczce drobno posiekanego czosnku i imbiru oraz 2 łyżki posiekanej szalotki. Całość wymieszajcie z olejem i winem na pastę (na tę ilość przypraw dodałam 1 łyżkę czerwonego wytrawnego wina, oczywiście może być to także woda i dodałam kilka łyżek oleju do otrzymania niezbyt suchej pasty). Przyprawę w formie pasty przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.

*Przepis na przyprawę berbere znalazłam na stronie The Congo Cookbook. 

*większość moich przypraw miała już zmieloną postać. Jedynie goździki, kolendra, ziele angielskie, kozieradka i gałka muszkatołowa były w całości. 

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwi pierwszy raz słysze o takiej przyprawie. ma bardzo ciekawy skład:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.