poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Faszerowane pieczarki bez mięsa

Na zakończenie pieczarkowego tygodnia mieliśmy za zadanie przygotować faszerowane pieczarki. Postawiłam na wersję bezmięsną, choć nie wegetariańską, bazującą na szpinaku i pomidorach, czyli na warzywach, które ostatnio zaczynają królować w mojej kuchni (pomidory w mniejszej ilości, w końcu jeszcze nie smakują tak wspaniale, jak latem a ich cena pozostawia wiele do życzenia). 
Tak upieczone pieczarki to smaczna przystawka, którą możecie podać na spotkaniu ze znajomymi lub przygotować sobie w ramach lekkiej kolacji. Jako dodatek do pieczarek warto zrobić lekki sos na bazie jogurtu z dodatkiem ziół. 

W ramach wspólnego gotowania przepisy na faszerowane pieczarki przygotowały: Mopsik, Martynosia, Mirabelka, Siaśka, Shinju i Pela. 

PS. Dziś przypadkiem usunęłam całkiem sporą liczbę komentarzy na blogu (z przeciągu ostatnich dwóch tygodni). Także niech Was nie dziwi to, że zamiast komentarzy wszędzie widnieje informacja o ich usunięciu. Jestem zła na samą siebie i to bardzo. 
Faszerowane pieczarki przepis

PIECZARKI FASZEROWANE SZPINAKIEM

Składniki:
[przepis własny]
  • 10 większych pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 nieduży pomidor, pozbawiony pestek
  • 1 szklanka szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu plus dodatkowy ser do posypania
Pieczarki obieramy. Przy pomocy małego noża odcinamy nóżki grzybów.Kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Pomidora kroimy w kosteczkę. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy twarde łodyżki a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy ogonki pieczarek, czosnek i pomidora. Smażymy dalej przez około 5 minut. Jeśli pomidory puszczą za dużo płynu, należy go odparować. Dodajemy posiekany szpinak, smażymy 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy parmezan, mieszamy i farszem napełniamy kapelusze. Posypujemy je dodatkowo odrobiną sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut bez przykrycia lub do momentu, gdy pieczarki będą miękkie. Podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, np. jogurtowego z dodatkiem świeżych ziół. 

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Ciekawy farsz, chociaż dla mnie trochę zbyt szpinakowy :) Ale mojemu T. pewnie by smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalne, zdrowe nadzienie. Dziękuję za wspólne faszerowanie. Nie zapomnij dodać wpisu do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zastanawiałam się nad farszem szpinakowym, ale ostateczniezdecydowałam się na coś innego, bo szpinak na ciepło jakoś mi nie podchodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy farsz, jestem ciekawa smaku :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł na pieczarkę! z takim farszem jeszcze ich nie spotkałam, dlatego chętnie spróbuję, bo uwielbiam wszelkie pomysły z udziałem szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam pieczarki, więc taka wersja też na pewno przypadłaby mi do gustu: )

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, jakie smaczne te pieczarki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś w sam raz dla mnie .... jakby szyte na miarę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczarki. Takie faszerowane to sa super! Nie zawsze chce mi się takie robić, ale pieczarki zapiekane mają w sobie niesamowity urok!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.