poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Faszerowane pieczarki bez mięsa

Na zakończenie pieczarkowego tygodnia mieliśmy za zadanie przygotować faszerowane pieczarki. Postawiłam na wersję bezmięsną, choć nie wegetariańską, bazującą na szpinaku i pomidorach, czyli na warzywach, które ostatnio zaczynają królować w mojej kuchni (pomidory w mniejszej ilości, w końcu jeszcze nie smakują tak wspaniale, jak latem a ich cena pozostawia wiele do życzenia). 
Tak upieczone pieczarki to smaczna przystawka, którą możecie podać na spotkaniu ze znajomymi lub przygotować sobie w ramach lekkiej kolacji. Jako dodatek do pieczarek warto zrobić lekki sos na bazie jogurtu z dodatkiem ziół. 

W ramach wspólnego gotowania przepisy na faszerowane pieczarki przygotowały: Mopsik, Martynosia, Mirabelka, Siaśka, Shinju i Pela. 

PS. Dziś przypadkiem usunęłam całkiem sporą liczbę komentarzy na blogu (z przeciągu ostatnich dwóch tygodni). Także niech Was nie dziwi to, że zamiast komentarzy wszędzie widnieje informacja o ich usunięciu. Jestem zła na samą siebie i to bardzo. 
Faszerowane pieczarki przepis

PIECZARKI FASZEROWANE SZPINAKIEM

Składniki:
[przepis własny]
  • 10 większych pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 nieduży pomidor, pozbawiony pestek
  • 1 szklanka szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu plus dodatkowy ser do posypania
Pieczarki obieramy. Przy pomocy małego noża odcinamy nóżki grzybów.Kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Pomidora kroimy w kosteczkę. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy twarde łodyżki a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy ogonki pieczarek, czosnek i pomidora. Smażymy dalej przez około 5 minut. Jeśli pomidory puszczą za dużo płynu, należy go odparować. Dodajemy posiekany szpinak, smażymy 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy parmezan, mieszamy i farszem napełniamy kapelusze. Posypujemy je dodatkowo odrobiną sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut bez przykrycia lub do momentu, gdy pieczarki będą miękkie. Podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, np. jogurtowego z dodatkiem świeżych ziół. 

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy:

  1. Ciekawy farsz, chociaż dla mnie trochę zbyt szpinakowy :) Ale mojemu T. pewnie by smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalne, zdrowe nadzienie. Dziękuję za wspólne faszerowanie. Nie zapomnij dodać wpisu do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zastanawiałam się nad farszem szpinakowym, ale ostateczniezdecydowałam się na coś innego, bo szpinak na ciepło jakoś mi nie podchodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy farsz, jestem ciekawa smaku :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł na pieczarkę! z takim farszem jeszcze ich nie spotkałam, dlatego chętnie spróbuję, bo uwielbiam wszelkie pomysły z udziałem szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam pieczarki, więc taka wersja też na pewno przypadłaby mi do gustu: )

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, jakie smaczne te pieczarki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś w sam raz dla mnie .... jakby szyte na miarę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczarki. Takie faszerowane to sa super! Nie zawsze chce mi się takie robić, ale pieczarki zapiekane mają w sobie niesamowity urok!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP