piątek, 11 kwietnia 2014

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie przepis

Kluski śląskie, zwane także kluskami białymi, to potrawa znajdująca się na liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Danie to znane jest w całej Polsce i często gości na stołach, szczególnie przy okazji spotkań rodzinnych, obiadów, wesel. Kolor klusek uzależniony jest od użytej odmiany ziemniaków oraz ilości dodanych do masy jajek (w tym i koloru żółtka, kluski na wiejskich jajkach są bardziej żółte). Kluski najczęściej ozdabia się pośrodku dziurką, w której później zbiera się sos. 
W mojej rodzinie prawdziwą mistrzynią klusek śląskich jest Ciocia Marysia. Zawsze, odkąd pamiętam, robiła najsmaczniejsze i najdelikatniejsze kluski śląskie. Nie mam absolutnie pojęcia, co jest tajemnicą jej przepisu. Sama przyznaje, że żadnej tajemnicy nie ma i robi je, jak każda inna gospodyni. Przy kolejnej wizycie u Cioci będę musiała raz kolejny wypytać ją o to, jak je przygotowuje lub po prostu zrobić kluski od podstaw razem z nią. 

Przepis na kluski śląskie bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocna Smaki- edycja IV. 


Kluski z dziurką

KLUSKI ŚLĄSKIE

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) o dużej zawartości skrobi
  • mąką ziemniaczana
  • 1-2 jajka
  • sól
  • mąka pszenna do oprószenia klusek

Jak przygotować kluski śląskie:

Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak, aby w masie ziemniaczanej nie było grudek. Odstawiamy je do przestygnięcia (nie muszą wystygnąć całkowicie, ja często pracuję na letnich ziemniakach). Przekładamy je do dużej miski i równo uklepujemy (możemy to zrobić także na stolnicy). Odkładamy 1/4 masy ziemniaczanej na bok. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko, wkładamy z powrotem odłożone ziemniaki, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy dłońmi ciasto. W razie potrzeby możecie dosypać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Jeśli jednak użyjecie ziemniaków z odpowiednio dużą ilością skrobi, nie będzie takiej potrzeby.

Duży talerz wysypujemy lekko mąką pszenną. Z ziemniaczanej masy odrywamy kawałki ciasta, w dłoniach formujemy kulki o średnicy około 4 cm, lekko spłaszczamy i przy pomocy palca wskazującego robimy w każdej kulce dziurki (panom i osobom z grubszymi paluszkami radzę robić dziurki małym palcem). Lekko oprószamy mąką pszenną.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodą. Kluski wrzucamy delikatnie na wrzątek. Gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluski są ugotowane, gdy po przekrojeniu nie widać w nich śladów mąki. Najprościej po prostu spróbować i sprawdzić, czy są już dobre. 

Kluski śląskie- ogólne wskazówki:
- do przygotowania klusek śląskich używamy ziemniaków o dużej zawartości skrobi, np. odmiany Tajfun, Aster, Bryza
- obrane surowe ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie wolno rozgotować ziemniaków. Po odcedzeniu, warto ziemniaki odparować w garnku.
- przeciskamy przez praskę ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki
- uformowane kluski śląskie lekko oprószam mąką pszenną, by nie sklejały się w trakcie gotowania
- kluski najlepiej gotować partiami lub w bardzo dużym garnku.
- W trakcie gotowania należy kontrolować stopień ugotowania klusek. Zbyt długie gotowanie sprawi, że będą rozgotowane i niesmaczne. Mi najczęściej ugotowanie klusek zajmuje 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Im więcej mąki ziemniaczanej dodacie do masy, tym kluski dłużej będą się gotować.
- Kluski śląskie z jajkami czy bez? Wiele osób przygotowuje kluski śląskie bez dodatku jajek. Ile osób, tyle przepisów i smaków. Ja do ciasta na kluski zawsze dodaję jajko. Najczęściej na 1 kg masy ziemniaczanej 1, czasem 2 jajka. Oczywiście i bez dodatku jajka kluski wyjadą smaczne. Najlepiej wypróbujcie sposób z jajkiem i bez i zobaczcie, które kluski bardziej Wam smakują.

Z czym podawać kluski śląskie?
- jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie tych z dodatkiem sosu, np. rolad, zrazów, gulaszy
- okraszone skwarkami z boczku i/lub cebulą

Jak przygotować kluski śląskie
Kluski śląskie- przygotowanie

Przygotowanie klusek śląskich: 1. w misce umieszczamy ugotowane, przeciśnięte przez praskę i wystudzone ziemniaki. Uklepujemy je równo dłonią. 2. odkładamy 1/4 masy ziemniaczanej na bok 3. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną 4. Wbijamy 1 jajko 5. Dokładamy odłożone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy ciasto 6. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki o średnicy około 4 cm, palcem robimy w nich dziurkę, lekko je spłaszczając. Układamy na wysypanej pszenną mąką stolnicy i lekko oprószamy.

Przepis na kluski śląskie
Kluski śląskie

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. uwielbiam :) koniecznie z sosem grzybowym i nie potrzebuję już nic więcej do szczęścia

    OdpowiedzUsuń
  2. mieszkam na śląsku i tutaj (mieszkam w Siemianowicach) prawdziwe kluski śląskie robi się bez jajka. tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana. Kluski z jajkiem już nie są nazywane śląskimi. Aha kluski śląskie dzieli się na jasne (tylko z ugotowanych ziemniaków) oraz szare lub ciemne (z dodatkiem surowych ziemniaków).
    Jak jeszcze studiowałam to od koleżanki z Przemyśla dostałam super patent na kluski. Po wykonaniu kluski należy ją lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej. Po ugotowaniu kluska z zewnątrz ma piękną szklistą otoczkę, świetnie wyglądają takie kluski. Proszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu też robi się bez jajek :) No a te szare nazywamy "sine".
      No i Malwinko identycznie porcjuję mąkę :)

      Usuń
  3. U mnie w domu bardzo często są na niedziele: ) Moja mama jest mistrzem w ich robieniu; D

    OdpowiedzUsuń
  4. ahhhh muszę się kiedyś w końcu odważyć je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je :) Odkąd odważyłam się i rozbiłam sama, tak teraz nie wyobrażam sobie kupować gotowców. Najbardziej lubię je z sosem mięsnym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrz z opolskiego jestem, a nie wiedziałam, ze to nasza regionalna potrawa:).... kluski śląskie uwielbiamy (moj synko mógłby je jeśc codziennie:)) .... ja dodaję dośc sporo jaj, wtedy są takie lekko "gumiate"

    OdpowiedzUsuń
  7. żeby kluski były bardziej gumiaste wystarczy trochę więcej mąki ziemniaczanej nie potrzeba jajek :-) proszę spróbować warto :-)
    pozdrawiam Laura

    OdpowiedzUsuń
  8. A co to za sosik na kluskach śląskich?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.