piątek, 11 kwietnia 2014

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku przepis

Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Faszerowane, z majonezem, w sosie, w pieczeni czy w żurku. Pojawiają się na świątecznym stole pod różnymi postaciami. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na podanie jajek, mianowicie jajka po szkocku. Przygotowałam je w zdrowszej wersji i zamiast smażyć na głębokim tłuszczu i dodatkowo panierować, upiekłam w piekarniku. Tak przygotowane jajka podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. U mnie był to sos bagnarotte.

Przepis na jajka po szkocku bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Jajka panierowane w mięsie

JAJKA PO SZKOCKU

Składniki:
  • 400 g mielonej wieprzowiny (użyłam szynki)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej
  • 4 jajka ugotowane na twardo (jajka wyjęte z lodówki zalewam wodą i gotuję przez około 5-6 minut od zawrzenia wody, następnie odlewam wodę i zalewam je zimną i zostawiam do ostygnięcia)
Do mięsa dodajemy musztardę, tymianek, oregano, paprykę, sól i pieprz*. Dodajemy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją niewielką ilością bułki tartej. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy. Mięso dzielimy na 4 części, każdą rozpłaszczamy, układamy na środku ugotowane jajo i zlepiamy. Każde mięsne jajo lekko natłuszczamy oliwą. Układamy na blasze. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Jajka po szkocku podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.

*Jeśli nie masz pewności, czy dobrze dosoliłeś mięso, usmaż mały kawałek na patelni i spróbuj.

Jajka po szkocku przepis

Jajka po szkocku podałam z sosem bagnarotte. Dobrze sprawdzi się również francuski sos remoulade. 

Jajka po szkocku przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze :

  1. absolutnie coś dla mnie!
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat mieszkam w Szkocji, ale tych jajek jeszcze nie robilam ;) U ciebie wygladaja bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko kochana. Toż to prawdziwe kulki mocy! Wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Przygotuję bliskim, sama mięsa nie jem. Swoją drogą muszę pokombinować z wersją wegetariańską, może udałoby się zastąpić czymś mięso, zachowując przy tym tę ciekawą formę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.