piątek, 11 kwietnia 2014

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku przepis

Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Faszerowane, z majonezem, w sosie, w pieczeni czy w żurku. Pojawiają się na świątecznym stole pod różnymi postaciami. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na podanie jajek, mianowicie jajka po szkocku. Przygotowałam je w zdrowszej wersji i zamiast smażyć na głębokim tłuszczu i dodatkowo panierować, upiekłam w piekarniku. Tak przygotowane jajka podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. U mnie był to sos bagnarotte.

Przepis na jajka po szkocku bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Jajka panierowane w mięsie

JAJKA PO SZKOCKU

Składniki:
  • 400 g mielonej wieprzowiny (użyłam szynki)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej
  • 4 jajka ugotowane na twardo (jajka wyjęte z lodówki zalewam wodą i gotuję przez około 5-6 minut od zawrzenia wody, następnie odlewam wodę i zalewam je zimną i zostawiam do ostygnięcia)
Do mięsa dodajemy musztardę, tymianek, oregano, paprykę, sól i pieprz*. Dodajemy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją niewielką ilością bułki tartej. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy. Mięso dzielimy na 4 części, każdą rozpłaszczamy, układamy na środku ugotowane jajo i zlepiamy. Każde mięsne jajo lekko natłuszczamy oliwą. Układamy na blasze. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Jajka po szkocku podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.

*Jeśli nie masz pewności, czy dobrze dosoliłeś mięso, usmaż mały kawałek na patelni i spróbuj.

Jajka po szkocku przepis

Jajka po szkocku podałam z sosem bagnarotte. Dobrze sprawdzi się również francuski sos remoulade. 

Jajka po szkocku przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. absolutnie coś dla mnie!
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat mieszkam w Szkocji, ale tych jajek jeszcze nie robilam ;) U ciebie wygladaja bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko kochana. Toż to prawdziwe kulki mocy! Wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Przygotuję bliskim, sama mięsa nie jem. Swoją drogą muszę pokombinować z wersją wegetariańską, może udałoby się zastąpić czymś mięso, zachowując przy tym tę ciekawą formę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy14 maja, 2017

    W podstawowym przepisie żółtko powinno być płynne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.