wtorek, 15 kwietnia 2014

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

Galaretka drobiowa to kolejny smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie świątecznym lub na inne spotkania w gronie rodzinnym. Galaretkę wzbogacam najczęściej o dodatek zielonego groszku i marchewki. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie dodać do niej również kawałki ugotowanego jajka czy kukurydzę. Tak przygotowywaną galaretkę podaję z octem winnym lub sokiem z cytryny.
Podstawą smacznej galaretki drobiowej jest esencjonalny rosół i jej smak będzie w główniej mierze uzależniony właśnie od niego. Tak przygotowana galaretka jest delikatna i lekka, stanowi smaczną przekąskę. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest ekspresowy (o ile oczywiście wcześniej ugotujecie rosół) i zawiera w składzie żelatynę. Mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się z Wami podzielić także recepturą na galaretkę bez jej dodatku.


Przepis na galaretkę z kurczaka bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocna Smaki- edycja IV. 



GALARETKA Z KURCZAKA

Składniki (na około 7 kokilek o pojemności 180-200 ml):
  • mięso drobiowe z rosołu, około 250 g mięsa (oddzielonego od skóry i kości)- wykorzystałam dwie nogi z kurczaka i 2 skrzydełka, czyli to, co wrzuciłam do rosołu
  • 2 marchewki ugotowane w rosole
  • kilka łyżek mrożonego groszku
  • ugotowane jajko, kukurydza (opcjonalnie)
  • 800-1000 ml rosołu drobiowego
  • suszony majeranek
  • 1,5-2 łyżki żelatyny (15-20 g)*
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odlewamy 1/4 szklanki zimnego rosołu, dodajemy żelatynę, mieszamy. Pozostały rosół umieszczamy w garnku i stawiamy na palniku. Rosół dosmaczamy roztartym w palcach majerankiem. Do rosołu dodajemy żelatynę wymieszaną  z płynem, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. W każdej kokilce układamy kawałki warzyw i kurczaka, zalewamy rosołem. Gdy ostygną, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka zastygnie. Podajemy z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny. Ja ostatnio jako dodatek do kurczaka w galarecie podaję biały ocet balsamiczny.

*sprawdźcie na opakowaniu w jakich proporcjach należy rozcieńczyć Waszą żelatynę

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy :

  1. Wieki nie jadłam, a chętnie bym sobie teraz troszkę takiej zjadła. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach te kolory! Wiosna na talerzu! A co do galarety to wyszła Ci pierwszorzędnie i na pewno tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. za duzo zielonego koloru

    OdpowiedzUsuń
  4. Uda sie jeżeli użyje zamiast bulionu uzyje pomidorowej ( rosoł z koncentratem bez nabiału)? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.