środa, 9 kwietnia 2014

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Elioti (Ελιωτήto popularny na Cyprze chleb z dodatkiem oliwek. Tradycyjnie spożywany był w okresie Wielkiego Postu, obecnie wypieka się go przez cały rok. Poza oliwkami chleb skrywa dodatki w postaci cebuli (często czerwonej, niekiedy białej) oraz ziół, takich jak kolendra, natka pietruszki czy mięta. Podobny wypiek możecie także spotkać w kuchni greckiej pod nazwą eliopsomo. 
Chleb jest absolutnie przepyszny i sam w sobie smakuje świetnie. Nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy położyć na kromce plastry pomidora, oprószyć  solą, skropić oliwą a następnie cieszyć się smakiem. Jeśli tylko lubicie oliwki, z pewnością się nie zawiedziecie. 


Do upieczenia chleba z oliwkami przyłączyły się także Kasia, Emilia i Zuzia. 


Chleb z oliwkami przepis

CHLEB Z OLIWKAMI
(CYPR)
Zielona Środa #34

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1-2 pęczki natki pietruszki
  • 1 cebula (czerwona lub biała)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
Mąkę mieszamy z solą, posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni i studzimy. Przestudzoną cebulę dodajemy do mąki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwię. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i odgazowujemy. Formujemy podłużny bochenek, kładziemy go na blasze wysypanej mąką. Wierzch bochenka także oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 40 minut. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 35-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby chleb dopiekamy. Elioti studzimy na metalowej kratce. 

*zamiast natki pietruszki możecie użyć świeżej kolendry. Do ciasta możecie także dodać kilka łyżek posiekanej świeżej mięty. 
** do ciasta możecie dodać posiekane i zamrożone wcześniej zioła. Ja wykorzystałam część z zapasu zamrożonej wcześniej natki pietruszki

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

6 komentarzy :

  1. Z oliwkami nigdy nie jadłam, a jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny oj zjadłbym z dużą ilością oliwy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy chlebek:). Piekłam już nie raz z oliwkami,a le u Ciebie to cala feeria smaków jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj bardzo żałuję,że nie udało mi się go piec z Wami :) Ale teraz przynajmniej wiem, jak powinien wyglądać odpowiednio przygotowany!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.