sobota, 5 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa przepis
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to jeden z popularniejszych wielkanocnych wypieków. To proste ucierane ciasto, nieskomplikowane w przygotowaniu, którego wykonanie nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Musicie jednak pamiętać o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie łatwo o zakalec. Nie należy także przesadzać z czasem ucierania poszczególnych składników. Dziś mam dla Was przepis na naprawdę mocno cytrynową babkę. Przygotowałam ją w formie z kominem o średnicy 23 cm. Babka nie jest zbyt duża, jeśli chcecie otrzymać wyższą babkę, użyjcie mniejszej formy (np. o średnicy 20 cm) lub zwiększcie ilość składników. Możecie ją przygotować także w keksówce o długości około 18-20 cm. Czas pieczenia wydłuży się wówczas do orientacyjnie 45-55 minut. Jeśli lubicie wypieki z mocno wyczuwalną nutą cytrynową, ta babka z pewnością trafi w Wasze gusta. 


Wypiek powstał w ramach wspólnego gotowania z Justinką. Zajrzyjcie na jej bloga i zobaczcie jej wersję tej pysznej babki. Przepis na babkę cytrynową bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Przepis na babkę wielkanocną

BABKA CYTRYNOWA
Słodka Sobota #35

Składniki (na formę z kominem o średnicy 20-23 cm):
[przepis własny]
  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • lukier do ozdobienia, cukier puder lub roztopiona czekolada
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem, mieszamy ze skórką otartą z cytryny. W dwóch turach dodajemy na zmianę mąkę i sok z cytryny, za każdym razem ucierając do połączenia składników. Formę z kominem o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (przy formie silikonowej nie musicie tego robić). Ciasto przekładamy do formy, pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy po wyciągnięciu. Upieczoną babkę studzimy na kratce. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy. Dowolnie ją ozdabiamy. Ja babkę cytrynową polałam niezbyt gęstym lukrem i posypałam cukrową posypką dekoracyjną.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Babka cytrynowa przepis

Wielkanocna babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Przepis na babkę cytrynową
Babka cytrynowa

Pieczemy przez około 40 minut. 

14 komentarzy :

  1. Mniam, wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna... jak tylko ją zobaczyłam zabrałam się do roboty. Teraz już jest jej połowa bo zaczęła znikać zanim ostygła :)
    Babka jest bardzo cytrynowa i robi się ją ekspresowo. Co bym zmieniła? Hmmm następnym razem zrobię podwójną porcję :) Jednym słowem: PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia - cudo!
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! PRZEPIĘKNA! A jakie zdjęcia :) I ta patera! Same achy i ochy !!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy babki, juz dziś kombinuję jaka upiec na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kochana, Twoja babka wygląda super! No i te zdjęcia! Jak zwykle zapierają dech w piersiach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te zdjęcia z motylami <3 Tak słodko i czarująco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy tą babkę można zrobić w formie z kominem 3l?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale będzie dość niska. Najlepiej zrób ją z 1,5 porcji ciasta.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.