środa, 23 kwietnia 2014

Awaze, etiopski sos z zielonej papryki

Awaze, etiopski sos z zielonej papryki

Sos z zielonej papryki

Podczas poszukiwania etiopskich przepisów natrafiłam u Thiessy na sos awaze. Gdy na niego spojrzałam, byłam przekonana, że jego składnikiem bazowym jest awokado. Jednak swój piękny jasnozielony kolor nie zawdzięcza temu owocowi, a zielonej papryce. Sos jest pikantny i niezwykle aromatyczny. W takim wydaniu został przedstawiony  w książce "A vegan taste of East Africa". Awaze najczęściej przygotowuje się w wersji czerwonej na bazie przyprawy berbere. Zielony sos awaze jest o wiele łagodniejszy, aniżeli ten przygotowany na bazie mieszanki berbere. Nie zmienia to jednak tego, że jest niezwykle smaczny i wart odtworzenia we własnej kuchni. Świetnie smakuje z dodatkiem warzyw lub chleba. Nie przeszkadzała mi w nim nawet świeża kolendra, za którą osobiście nie przepadam. 


Sos z zielonej papryki

AWAZE
(ETIOPIA)
Zielona Środa #36

Składniki:

  • 1 duża zielona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2,5- centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1-2 zielone papryczki chili, pozbawione pestek, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 mała cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 2 łyżki liści kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, cebulę i chili, smażymy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy liście kolendry, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Awaze przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do pieczywa, mięsa, warzyw. 

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszny:) .... uwielbiam zielony kolor:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly