piątek, 14 marca 2014

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Przepis na zapiekanki z pieczarkami

Tak, jak co tydzień, w piątkowej odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów pojawia się kolejny sandwich. Tym razem zawędrowaliśmy do Polski. Zapiekanka z pieczarkami to fast food znany chyba każdemu. Zapewne jadaliście ją na przerwach w szkole, na dworcu w oczekiwaniu na pociąg czy na studenckiej imprezie (na której mogła przybierać różne postaci- od wersji wypasionej na początku miesiąca, przez skromniejszą z samym serem i ketchupem, skończywszy na bułce zapieczonej z kawałkiem cebuli w ostatnich dniach miesiąca). Dziś prezentuję Wam moją wersję tego popularnego polskiego sandwicha. Jest to najprostsza, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza wersja zapiekanek. Oczywiście możecie je wzbogacić o inne ulubione dodatki, np. paprykę, wędlinę, oliwki itp. 


Domowe zapiekanki przepis

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #135
Projekt Sandwich #17

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 krótka bagietka lub bułka typu paluch
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 50 g żółtego sera (u mnie poczciwa Gouda)
  • do podania: ketchup dobrej jakości
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja używam oleju oraz masła), wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5-7 minut do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pierzem. Ja dodatkowo doprawiam je odrobiną wędzonej papryki. Jeśli pieczarki puściły zbyt dużo wody, należy ją odparować. Pieczarki przekładamy do miseczki i mieszamy z natką pietruszki (jeśli używamy). Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-3 minuty i opiekamy, aż stanie się chrupiąca (można też wykorzystać funkcję grill). Następnie na każdą połówkę nakładamy pieczarki, następnie posypujemy startym serem i ponownie umieszczamy w piekarniku. Podgrzewamy kilka minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem polewamy ketchupem (ew. innym ulubionym sosem, np. majonezem, musztardą, sosem tysiąca wysp). 

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Pycha! Cale wieki nie jadlam juz zapiekanek :) Kiedys kupowalam je namietnie w malej budce w moim rodzinnym miescie albo robilam sama w domu. To byly czasy... :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takich się wychowałam...:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja je uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale old school :D Kiedyś rozmawiałam z jakimś obcokrawcem, który był na Euro w Polsce i poza słowem na k... i dzień dobry, potrafił powiedzieć właśnie Zapiekanka. Więc moim zdaniem to nasze narodowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zapiekanki. Od czasu d czasu serwujemy sobie takie na kolację, a niekiedy nawet i na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez takie zawsze robie :) tylko nie opiekam wczesniej bulki, smaruje ja troszke olejem czoskowym Kujawskim, maja fajny czosnkowy aromat :) bagietka jest najlepsza, ale sprawdza sie tez ciabatta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.