niedziela, 2 marca 2014

Tosty francuskie z serem i szynką

Tosty z serem i szynką przepis

Tosty francuskie są smaczne zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na tosty z dodatkiem sera oraz długo dojrzewającej szynki. To smaczny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które straciło na świeżości. 

Tosty z szybką przepis

TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM I SZYNKĄ
Śniadanie Mistrzów #131

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 plastry żółtego sera (u mnie Edam)
  • 2 plastry długo dojrzewającej szynki
  • 4 kromki pieczywa (najlepiej z poprzedniego dnia)
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy oregano i szczyptę soli. Na dwóch kromkach chleba układamy po plastrze sera i szynki, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak przygotowane sandwiche obtaczamy w jajku. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kanapki z obu stron, aż masa jajeczna ładnie się zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do sandwichy podałam lekką sałatkę na bazie pomidorów.

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wyglądają, ślinka po pas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak proste i tak smaczne. Wszystko mam w lodówce więc czas będzie zrobić tosty na wytrawnie.
    A tymczasem czas marynować kurczaka.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia! Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu? Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym chciała dowiedzieć się czegoś o tych pięknych zdjęciach. Może jakiś backstage?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za pyszny pomysł na śniadanie :) sobotni poranek rozpoczęłam iście mistrzowsko

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czuje ten zapach ! Takie sandwiche to smak mojego dzieciństwa, choć kiedyś wykorzystywało się to głównie jako alternatywę na brak świeżego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobione. Nie mialam szynki, użyłam salami. Pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP