niedziela, 2 marca 2014

Tosty francuskie z serem i szynką

Tosty francuskie z serem i szynką

Tosty z serem i szynką przepis

Tosty francuskie są smaczne zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na tosty z dodatkiem sera oraz długo dojrzewającej szynki. To smaczny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które straciło na świeżości. 

Tosty z szybką przepis

TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM I SZYNKĄ
Śniadanie Mistrzów #131

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 plastry żółtego sera (u mnie Edam)
  • 2 plastry długo dojrzewającej szynki
  • 4 kromki pieczywa (najlepiej z poprzedniego dnia)
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy oregano i szczyptę soli. Na dwóch kromkach chleba układamy po plastrze sera i szynki, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak przygotowane sandwiche obtaczamy w jajku. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kanapki z obu stron, aż masa jajeczna ładnie się zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do sandwichy podałam lekką sałatkę na bazie pomidorów.

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Rewelacyjnie wyglądają, ślinka po pas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak proste i tak smaczne. Wszystko mam w lodówce więc czas będzie zrobić tosty na wytrawnie.
    A tymczasem czas marynować kurczaka.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia! Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu? Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym chciała dowiedzieć się czegoś o tych pięknych zdjęciach. Może jakiś backstage?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za pyszny pomysł na śniadanie :) sobotni poranek rozpoczęłam iście mistrzowsko

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czuje ten zapach ! Takie sandwiche to smak mojego dzieciństwa, choć kiedyś wykorzystywało się to głównie jako alternatywę na brak świeżego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobione. Nie mialam szynki, użyłam salami. Pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.